La ciutat

La ciutat

dilluns, 16 de juny del 2014

El negoci del FLA





No m’agrada l’acrònim FLA, em sona a nom de joguina o tal vegada d’exercici logopèdic de síl·labes trabades, però en realitat el “Fondo de Liquidez Autonómico”, el FLA, així en majúscules és una línia de crèdit que el govern central posa a disposició de les diferents comunitats autònomes quan aquestes tenen problemes per fer front a les seves necessitats de tresoreria, als seus pagaments.

Es tracta d’un crèdit, un préstec,  a tornar a10 anys (amb possibilitat de dos de carència) a un tipus d’interès del 5,5%. Uns diners que no ixen de la tresoreria de l’estat, si més no surten dels nostres propis impostos o de la recaptació per emissió de deute públic. Està dirigit i controlat per l’ICO, un altre acrònim, “Instituto del Crédito Oficial”, competència del MInisteri d’Economia, dirigit pel senyor de Guindos.

Doncs bé, en aquests darrers dies el Govern ha acordat ampliar aquest fons, aquest FLA, en 3.000 milions d’euros, dels quals un terç aproximàdament seran assignats a la nostra Comunitat per facilitar els pagaments dels deutes pendents en especial als sectors més desfavorits les farmàcies i els centres educatius públics i concertats.

Que bé, ara podran cobrar, açò és un consol, però no ens enganyem, són diners que caldrà tornar amb interessos, de manera que així, com diuen en castellà estem afavorint el “pan para hoy y el hambre para mañana”, de manera que malauradament difícilment podrem parlar d’una dinamització de l’economia valenciana.

D’acord que els serveis socials, l’educació i la sanitat són bàsics per la nostra Comunitat,i que cal finançar si o si, però a quin preu estem aconseguint tapar ara els forats? Voleu dir que els  màxims dirigents autonòmics aconseguint diners al 5’5% estan fent una bona inversió pel nostre territori?
 
Què voleu que us diga? A mi, el banc, m’oferix un 1% per dipositar els meus estalvis, per deixar-los-els, i el govern ens els presta al 5’5%, això és una ajuda? No ho veig gens clar… FLA, ICO, de Guindos… negoci rodó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada