La ciutat

La ciutat

dilluns, 16 de març del 2020

10 dies de... Corona


Tal vegada la paraula "corona" siga una de les que més sentits, accepcions o significats tinga en la nostra llengua, estem front allò que anomenem una paraula polisèmica, de manera que tant podem parlar de tocats ornaments distintius d'autoritat, real o celestial, com moneda, divisa o unitat de canvi, danesa, islandesa o sueca, o per definir elements d'astronomia, botànica, anatomia o religió, cas de corona solar, silvestre, anatòmica o d'espines.

En aquest dilluns festiu i plujós "de madalena", en aquest dia del no-pregó infantil, en aquest matí de confinació dins l'espai limitat dels nostres habitatges, els mitjans de comunicació orals i visuals, ràdios i cadenes de televisió, es converteixen en els nostres millors aliats per estar informats i distrets.

I vet per on que des de bon matí, a totes les emissores i cadenes, la paraula que més ve escoltant-se és justament la que encapçala aquest post, corona, en una doble accepció diferent d'aquelles més comunes i que he ressaltat anteriorment.

Estareu d'acord amb mi que CORONA-virus i CORONA-espanyola són els dos conceptes que, en poc més de 10 dies, i per raons completament diferents, s'han convertit en els protagonistes al nostre país, enfosquen totes les altres informacions, sent portada d'actualitat en aquest dilluns 16 de març, 76é dia de l'any i tercer dia de "tots a casa".

I per què CORONA-virus? Sabem ja que els coronavirus són una família gran de virus, entre els quals hi ha alguns que causen malalties en les persones, i d'altres que circulen entre animals, com camells, gats i ratpenats i que hi havia fins fa uns pocs mesos set tipus de coronavirus humans, que comunament han anat causant malalties lleus de les vies respiratòries superiors com els constipats o la grip i que s'anomenen genèricament CORONA per les espigues coronals que es troben a la seua superfície.

Ara estem front un nou CORONA, aquell que abreujat es coneix com a COVID-19 on "CO" correspon a "corona", "VI" a "virus" i "D" a "disease" ( "malaltia"). Una nova malaltia, causada per un nou coronavirus que no s'havia vist abans en éssers humans. El nom de la malaltia es va escollir seguint les millors pràctiques establertes per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per assignar noms a noves malalties infeccioses en éssers humans. Maleït CORONA que ens l'està fent ben grossa!

I per què CORONA-espanyola? Fa deu dies que la Fiscalia Anticorrupció Espanyola va demanar a Suïssa investigar una suposada donació de 65 milions d'euros des d'una fundació panamenya vinculada al rei emèrit Joan Carles I, a un compte de la seua amiga Corinna Larsen, procedents del pagament per part del rei saudí Abdul Aziz Al Saud, de possibles comissions en l'adjudicació de l'AVE a la Meca sent els beneficiaris de la fundació Joan Carles I i Felip VI el següent, de manera que obtindria els diners quan morís el seu pare.

Hui ho porten tots els mitjans, en coherència amb les paraules pronunciades en el seu discurs de proclamació i amb la finalitat de preservar l'exemplaritat de la CORONA, Felip VI vol que tots coneguem que ha manifestat al seu pare la decisió de renunciar a l'herència que li poguera correspondre, així com a qualsevol inversió financera que no estiga d'acord amb la legalitat, acordant-se també retirar l'assignació que el seu pare tenia fixada en els pressupostos de la institució, uns 195.000 euros anuals. També aquesta CORONA sembla que l'ha feta ben grossa!

Cal actuar amb contundència des de sanitat i justícia amb mesures efectives, descobrint inicialment els seus orígens i atacant-lo de soca-rel, si volem que ambdues CORONES no escampen la seua "malaltia". Entre tots ho hem d'aconseguir, no podem continuar per sempre afectats per partida doble. Collons quins 10 dies!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada