La ciutat

La ciutat

divendres, 13 de març del 2020

Desencaixonament i xarlotada.


A la fi del mes de gener van presentar-se els cartells de la que anava a ser la fira taurina de la Magdalena 2020 a Castelló. Uns cartells que, segons els aficionats, presentaven dues novetats en relació amb els anys anteriors.

D'una banda la recuperació de l'espectacle que per molts anys havia estat tot un clàssic a les festes, conegut popularment com a "xarlotada" i amb el nom oficial d'espectacle còmic taurí, i que va unir els tres partits que formen l'equip de govern de l'Ajuntament de Castelló en qualificar-lo de denigrant, humiliant i deshonrós, en entendre que la iniciativa contravenia la Llei Autonòmica d'Espectacles, que prohibeix taxativament els actes que atempten contra la dignitat humana.

D'altra banda s'anunciava també la recuperació de l'anomenat acte de desencaixonament dels bous a lidiar en les diferents "corregudes", un acte que va realitzar-se de manera ocasional, sobretot a la primera meitat del segle passat i que va començar a tenir continuïtat als anys 50 i 60, i que ja va tenir un intent de recuperació fa uns pocs anys però enfocat únicament en els bous de l'espectacle de les retallades.

És de lògica que els braus que vagen a lidiar-se hagen d'estar als corrals de la plaça almenys uns dies abans de la celebració de l'espectacle i, per això, crec que la comissió taurina municipal o la persona amb qui es delegue, autoritze el desencaixonament, sent responsabilitat de les persones encarregades de presentar els espectacles taurins, vetllar per la integritat i sanitat dels bous des del moment del seu trasllat i arribada a la plaça fins al moment de començar la brega.

Si hui parle "d'aquestes dues novetats" és perquè la casualitat ha volgut que un 13 de març però de 1949, hui fa 71, a la pàgina 4 del diari Mediterràneo, s'inserira una publicitat que anunciava per a les "quatre i mitja de la vesprada" el desencaixonament dels 6 bous de la ramaderia de Domingo Ortega, que s'havien de lidiar pels mestres Pepin Martín Vázquez, Paquito Muñoz i Antonio Caro, el diumenge 20, dia de la Magdalena. Un espectacle el del desencaixonament al qual si es volia accedir calia pagar 2 pessetes.

Al mateix moment i aprofitant l'anunci, encara que amb lletra més menuda es recordava que el dilluns 21 es celebraria, una xarlotada, tot i que l'empresa ho publicitava com "grandioso espectáculo cómico-taurino-musical" presentat pel famós torero còmic valencià Rafael Dutrús Zamora, anomenat "llapissera" per ser alt i prim, i amb la cooperació del ciclista internacional acrobàtic mallorquí Miguel Estelrich, conegut amb el nom artístic de Mestelrich.

Però, vet per on, l'emergència sanitària ha volgut que també la fira taurina castellonera haja quedat suprimida en aquest març, i ni els bous d'Adolfo Martín que hui, día 13, com fa 71 anys havien de desencaixonar-se, ni l'espectacle còmic programat per l'empresa "diversiones en el ruedo" pel mateix dia 21 de març, 71 anys després de l'actuació de "llapissera i Mestelrich", siguen dos espectacles, dues novetats que, com ha passat en molts altres actes festers, hauran d'esperar...

Entrem en el temps d'espera, de la teoria de la probabilitat, del temps per decidir si continuar o aturar un procés sobre la base de la posició present i futura. Desencaixonament i xarlotada, si?, no?, adéu per sempre o per a quan?... Dubtes i més dubtes a afegir.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada