La ciutat

La ciutat

dijous, 26 de març del 2020

Irresponsabilitat.


 La responsabilitat és considerada com una qualitat i un valor de l'ésser humà, quan aquesta manca, és que l'escala de valors i de prioritats està mal organitzada i trenca amb l'ordre individual, familiar o social generalment establert com a correcte.

En una situació com la que estem vivint en aquests moments, amb 12 dies ja de confinament, el tancament a casa és una responsabilitat individual que ha de procurar pel bé comú, majoritària en la societat, amb tots els inconvenients físics i psicològics que comporta, i que cal mantenir per consciència social i deure ètic, malgrat les dificultats que el fet pot arribar a comportar.

El confinament familiar també és una situació que ens obliga a canviar dràsticament de ritme de vida, en molts casos a parar en sec, amb la necessitat d'aprendre a cultivar l'autocontrol, manera per aconseguir evitar més tensions que les necessàries. Aquest fet suposa l'exigència de ser més responsables i la lluita per no caure i, el que és encara més greu, fer caure als que ens envolten en la depressió o el pànic, o fins i tot fer-los subjectes de les nostres dèries.

Finalment i amb relació a la responsabilitat social, els mitjans de comunicació, com formadors de l'opinió pública, i que ens mantenen en contacte amb el món, estan cridats també en aquests dies de pandèmia a jugar un paper crucial en la consecució d'una societat plenament i veraçment informada, sense intoxicar, amb sensacionalismes, la crua realitat.

Si, per codicia, ingratitut, egocentrisme o interessos partidistes aquestes responsabilitats no són assumides en totes i cadascuna de les seues facetes, si no es compleixen les obligacions, compromisos o tasques assignades, es cau irremeiablement en un exercici d'egoisme, que no podem ni debem permetre, i que cal combatre amb duresa.

Ahir mateix, vaig assabentar-me de tres actuacions que van esgarrifar-me, i que vénen a demostrar que "més d'un" encara no s'hi ha pres la situació amb tot el rigor que mereix i que altres, de manera del tot vergonyosa, volen traure profit de la situació, fent gala d'una total irresponsabilitat.

La primera, en l'àmbit de la irresponsabilitat individual, ho anunciava el passat dilluns en una de les seues intervencions el ministre Grande-Marlasca: "dos malalts infectats pel coronavirus van escapar-se d'un hospital de la localitat madrilenya de Leganés i un altre va fugir d'un centre sanitari de Benidorm". Abandonament de manera indeguda, negligent i imprudent, actitud insolidària, algú ho compren? Com és possible? Què ens passa? Irresponsables!

La segona, per tots tristament coneguda, un acte de violència masclista en l'àmbit familiar, al cap de pocs dies d'iniciar-se el confinament a casa, Karina, una dona d'Almassora va ser assassinada pel seu marit i en presència dels seus dos fills menuts. L'espai de la casa, espai considerat segur per a la dona, possiblement va convertir-se per ella en una presó. Tal vegada calia haver-se actuat abans o d'una altra manera, sempre quedarà el dubte, davant d'un assassí, d'un irresponsable!

I la darrera, dins l'àmbit social, la intoxicació informativa i malintencionada de la notícia que publicava ahir el diari de tendència conservadora "La Razón" amb el titular: "Sánchez desoyó comprar test y limitar vuelos hace un mes", en clara referència a manipular i desprestigiar el govern nacional, ja que, tot i ser veritat que el president del Govern de la nació no va tindre en compte les advertències que el passat 23 de gener ja se li van fer amb relació a la contenció dels efectes que l'arribada del COVID-19 podien tenir al nostre País, el diari "amaga" que aquesta petició no va ser feta ni per les autoritats sanitàries, ni internacionals, especificant el redactor de la notícia, el senyor Pablo Gómez, que van ser, quina casualitat, els partits polítics més crítics amb el Govern, el Partit Popular, Vox i Ciudadanos, els que van ficar l'accent en la necessitat d'actuar. I jo em pregunte: sense recomanacions dels experts sanitaris s'haurien d'haver-hi pres mesures dràstiques? Com haguera reaccionat aleshores l'oposició? És molt fàcil i lleig criticar "a bou passat" , i poc o gens ètic; en aquests moments "voler fer llenya" del govern. Senyor Marhuenda, director de La Razón, és vosté també culpable de la irresponsabilitat social del seu redactor!

Si volem que tot açò passe, que prompte ho mirem com un somni, cal que tots mesurem les conseqüències de les nostres accions cap a la nostra pròpia persona, però sobretot mesurem o ens adonem de les conseqüències que aquestes tenen en altres persones, del nostre àmbit familiar i social, pel bé de tots no siguem, ara més que mai, irresponsables!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada