La ciutat

La ciutat

dimarts, 10 de març del 2020

Pendent d'un fil...


 A hores d'ara ja no és cap novetat. L'expansió continua del coronavirus està començant a afectar de forma seriosa el nostre país. La batalla sanitària contra el virus arriba a situacions quasi insostenibles en alguns llocs del nostre territori més proper. Sembla que en alguns pobles s'ha arribat al límit per la seua contenció i el degoteig d'infectats creix de manera espectacular a tot arreu.

El virus s'ha destapat com a més potent que un simple agent infecciós maligne i als problemes sanitaris, se li afigen amb el pas dels dies, trastorns polítics, econòmics i socials, amb l'afegit i coincidència a la nostra Comunitat de dues de les manifestacions festives més multitudinàries i populars, Falles i Magdalena, uns dels moments de l'any més esperats per molts de nosaltres, grans i menuts, membres de les entitats festives, persones de fora que ens visiten, famílies senceres que eixim al carrer per participar en la gran quantitat d'actes que hi ha preparats per a totes les edats i tots els públics.

A Castelló i des del 1945, aquest any hem de celebrar el 75 aniversari, durant tota una setmana, la que s'inicia el tercer dissabte de quaresma i s'allarga fins al quart diumenge, nou dies en què a través de la tradició, del nostre patrimoni i de la nostra història ens projectem en l'actualitat i vers el nostre futur, gaudim d'unes festes preparades per a viure-les al carrer i que ja han començat a desenvolupar-se amb tota una sèrie d'actes preliminars, però que a causa de les darreres notícies en relació amb el COVI-19, no hi ha a hores d'ara certesa al 100% que es puguen desenvolupar.

Sembla que en aquests moments i d'acord amb el que ha manifestat el ministre de sanitat després del Consell de Ministres celebrat aquest matí, s'està analitzant la situació en reunió entre el Govern Central i les autoritats valencianes, amb un criteri únic i decisiu, la protecció de la salut pública.

La incertesa, el dubte porta al risc, prendre qualsevol decisió és arriscada perquè pot aparéixer l'atzar o un canvi de direcció no desitjat que altere les condicions inicials previstes; tot i això considere que malgrat puguen estar controlades les cadenes de transmissió, és difícil, molt difícil evitar que els grups potencialment afectats participen en aquestes manifestacions multitudinàries que conformen el gros de la nostra festa: Pregó, romeria, desfilades, ofrena, mascletades, Castells de foc.., la qual cosa podria suposar un problema greu.

És evident que no per ajuntar persones apareixen les malalties, però els veïns, hem de saber-ho tot, no ens han d'amagar res. Si és veritat que estem en una fase de contenció i estan identificades correctament les cadenes de transmissió, no hauria de ser un problema greu l'assistència o desenvolupament d'actes multitudinaris, i no pagaria la pena suspendre cap festa, però realment és així? Ho sabem tot?

Suspendre les festes és una situació que cal valorar amb cura i aplicar si tindrà un efecte real o no. Hi ha mesures que de vegades són més efectistes que efectives. Us heu parat a pensar que la suspensió implicaria que estem assumint que el virus circula sense control? O tal vegada siga així, que el coronavirus, que ja ha infectat a més de 1600 persones a tot el país, i ha obligat a deixar sense efecte el programa de l'Imserso, a suspendre els vols amb Itàlia i a cancel·lar classes en diferents comunitats, és molt més roín del que ens diuen...

Estic d'acord en el fet que no cal caure en l'alarmisme i que cal ser comprensiu davant les mesures incòmodes que s'han implantat i poden encara implantar-se, fins i tot si s'arriben a suspendre les festes, però a la vegada, cal ser exigents i demanar amb contundència que ens diguen tota la veritat.

De moment només un desig, que aquells que hagen de prendre la darrera decisió no es precipiten i que les mesures que es prenguen, siguen les que siguen, siguen explicades amb total transparència i sense cap mena d'interessos partidistes...  Si cal fer un esforç, una renuncia, ho farem però cal deixar ben clar que amb les nostres festes fundacionals no s'hi juga!

1 comentari: