La ciutat

La ciutat

diumenge, 1 de març del 2020

Com sempre passa...

Un esdeveniment o conjunt d'actuacions realitzades per un organisme o institució rep el nom "d'oficial" quan aquell és organitzat, promocionat o coordinat per una autoritat responsable dins unes normes i regles establertes.

Així podem prendre com a exemple els "Estudis oficials" nacionals si volem referir-nos als estudis que et condueixen a obtenir titulacions, de plena validesa i homologades pel Ministeri corresponent de cada país, o de "Carrera oficial" en aquelles ciutats o pobles on la Setmana Santa té més arrelament, en parlar del recorregut obligatori que totes les confraries d'aquella localitat, han de dur a termini en la processó de penitència.

També al nostre estimat Castelló, i parlant de festes, i en concret les Fundacionals de la Magdalena, tenim que des del 1945 l'ajuntament edita un "Programa oficial" que, amb el pas dels anys ha anat augmentant en el nombre d'actes, arribant en l'actualitat a ser-ne més de 200 els que conformen aquell programa que es desenvolupen al llarg dels 9 dies de festa.

Un programa que, en el cas de les properes festes, que ja tenim a girar del cantó, ha estat elaborat per la Comissió de festes del 75 aniversari, i que va aprovar-se pel Consell Rector del Patronat de Festes a proposta del Gerent del mateix Patronat, el passat dimarts dia 25.

Amb independència que el Programa Oficial fóra conegut i difós per algun mitjà de comunicació abans inclús de ser aprovat pel Consell Rector, d'acord amb el que diuen els Estatuts reguladors, crida l'atenció que estiga farcit d'actes que, tot i no dubtar gens ni mica que són festius, que ajuden a "fer festa", tenen una finalitat 100% lucrativa, sense cap mena d'intervenció en l'organització i desenvolupament del mateix Patronat i, per tant, a parer meu, no tenen res d'oficial i, conseqüentment, no haurien de figurar de cap manera en aquest programa.

És veritat que segons els Estatuts festers vigents, hi ha una sèrie d'associacions, que són considerades òrgans col·laboradors i vinculats del Patronat, el qual pot arribar a establir amb ells especials acords, però això no suposa en cap moment que s'hagen de publicitar els seus actes festers propis en el Programa, i per tant, considerar-los uns més dels actes oficials, servisquen com a exemple els vermuts, "mañaneos i tardeos" que la Colla del Rei Barbut, Bacalao o els mateixos Cavallers de la Conquesta programen dins la setmana festera.

De la mateixa manera que, pense no haurien de figurar dins del programa i per tant com a actes oficials, les corregudes de bous o el concurs de ramaderies que al llarg dels 9 dies de festa ha programat per aquest 2020 l'empresa Gestión Universal de Espectáculos, la mercantil Funtausa, que gestiona la nostra plaça de bous amb Alberto Ramírez com a gerent. No vull dir que no hi haja d'haver espectacles taurins a les festes, però fer-li la propaganda a l'empresa en el programa oficial, sense res a canvi no té trellat.

Com tampoc és de rebut que aparega en el programa oficial, com un acte més de les festes, el dia popular de la fira d'atraccions mecàniques, ja que els firants, independentment que en aquell dia puntual oferisquen descomptes a les atraccions, el que busquen és, de la mateixa manera que els empresaris taurins, publicitar-se per obtenir uns lícits beneficis.

Clar, el Consell Rector que té la darrera paraula no hauria de permetre de cap manera que aquestes i altres accions aparegueren al Programa Oficial i, per tant, la proposta presentada pel Gerent del Patronat hauria d'haver estat rebutjada, però com pot rebutjar-se una proposta de programa de festes a 15 dies de l'inici de les mateixes?

El programa va ser aprovat, com passa sempre, com tots els anys, no podíem quedar-nos sense festes. La solució per altres anys? No és gens fàcil, però implica començar a preparar-lo al mes d'octubre i tancar-lo al desembre, per coneixent-lo els membres del Consell Rector, que han d'aprovar-lo, amb temps i forma suficient, discutir, canviar i millorar el seu contingut.

Més encara, calen dos programes de festes, un amb molts actes, com més millor, en la varietat està l'èxit, difós per tots els mitjans de comunicació i repartit a tot arreu, però diferenciat d'un altre programa, on només haurien de tenir cabuda aquells que directament depenien fins ara de la Junta de Festes, enguany de la gerència i, en un futur no massa llunyà de qui han de disposar, els nous Estatuts Festers, amb relació a l'òrgan que ha de programar, organitzar, executar i controlar les festes, aquest amb la categoria "d'oficial".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada