La ciutat

La ciutat

dijous, 19 de març del 2020

Contra rellotge...


Tot i que la paraula original i escrita tot junt té un origen esportiu, ciclista, fent referència al fet de córrer una distància en el menor temps possible, emprada així, per separat, és la manera més generalitzada per indicar alguna cosa feta amb summa urgència o amb un termini de temps peremptori.

Cada vegada que hi ha una emergència sanitària la comunitat científica internacional treballa contra rellotge per desenvolupar potencials vacunes que permeten frenar el brot. També ara la cursa per aconseguir una vacuna contra el nou coronavirus, sembla avançar a velocitat accelerada.

Va ser a primers de desembre del 2019 quan a la ciutat de Wuhan, a la Xina central, es van detectar un grup de persones amb pneumònia de causa desconeguda, passant uns dies després a aïllar al patogen causant del brot, un nou tipus de coronavirus, iniciant-se així un primer contra rellotge per conéixer la seqüència genètica del virus, que va aconseguir-se en un temps rècord, poc més d'un mes. Una vegada coneguda aquella, els xinesos van compartir-la i va continuar la carrera investigadora a nivell internacional per conèixer el funcionament del COVID-19 i identificar els seus punts febles, amb una darrera finalitat, crear, produir i aplicar una vacuna eficaç per parar la seua ràpida expansió mundial.

A hores d'ara, poc més de dos mesos després, científics de tot el món estudien el desenvolupament de test diagnòstics que, a poc a poc, han de permetre avançar en possibles teràpies específiques. Una nova guerra científica, un nou camp de batalla entre els diferents països, entre les potències mundials, per "ser els primers" a aconseguir la vacuna per frenar la pandèmia que ja manté en quarantena a mig món.

A la fi de la setmana passada l'OMS anunciava que 41 projectes de tot el planeta investigaven en aquesta línia, tanmateix s'informava que cap d'ells estava encara en condicions d'obtenir resultats immediats. La carrera s'havia posat en marxa...

L'anunci va arribar per sorpresa, el passat dilluns es feia pública una nota de premsa als EUA anunciant que l'empresa de biotecnologia Moderna Inc. amb base a Massachusetts havia desenvolupat una anàlisi clínica recolzat pel govern de Donal Trump, d'una possible vacuna, la "mRNA-1273" i que s'havien iniciat els primers assajos en humans. Amèrica semblava que agafava la davantera...

I només l'endemà, dimarts, al voltant de la mitjanit, les agències de notícies publicaven un comunicat del Ministeri de Defensa Xinés on s'assegurava que l'equip d'investigació liderat per l'epidemiòloga Chen Wei, coneguda popularment com "la terminator de l'Èbola", de l'Acadèmia Militar d'Investigació Mèdica, havia desenvolupat amb èxit una vacuna contra el coronavirus i s'autoritzaven les proves clíniques en humans; una vacuna -desenvolupada d'acord amb els estàndards internacionals i la regulació local i que, Xina estava preparada per a dur a terme una producció a gran escala, segura i efectiva, transmetent una sensació d'immediatesa. La Xina s'avançava així als EUA? La carrera continuava...


Però aquesta carrera no és assumpte exclusiu dels dos gegants, Europa no vol ser menys. Són més de 47 els milions d'euros que la Comissió Europea destina al finançament de 17 projectes centrats en investigacions per aconseguir la vacuna. Fa pocs dies, vam assabentar-nos que Alemanya ha impulsat el seu propi projecte de creació d'una vacuna a través de l'empresa CureVac, i que el govern nord-americà va intentar adquirir la companyia. També a la compareixença del President del Govern Espanyol del passat dimarts va fer-se pública la concessió de 30 milions d'euros, en aquest cas al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) per a projectes que investiguen al nostre país el desenvolupament d'una vacuna fonamental per la cura definitiva del Covid-19.

La carrera està en marxa, tots volen guanyar-la, el premi és més que suculent, qui serà el guanyador? Aquell que siga capaç de demostrar que el seu producte, la seua vacuna, és segura, i ho ha de fer abans que aquella arribe a les persones. La pressa no és bona per ningú, una vacuna o una teràpia potencialment perillosa només portaria més desconfiança, cal anar amb peus de plom i, de moment esperar, amb allò que està més que demostrat per ara és eficient:la prevenció. La cura ja vindrà... Bon dia de sant Josep!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada