La ciutat

La ciutat

dimarts, 24 de març del 2020

ERTO


 Les sigles responen a Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació. A diferència d'un ERO, on la desvinculació és definitiva, el treballador passa a la desocupació “Temporal”, durant el temps que s'hagi considerat que l'activitat estarà frenada.

L'aturada en l'activitat causada per la ruptura de les cadenes productives i les mesures de confinament de la població estan obligant a les empreses, cada día que passa, a optar per aquesta dura alternativa, que suposa enviar als treballadors a l'atur mentre continue l'impacte econòmic del coronavirus.

Els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) que s'han produït en els últims dies per mor del coronavirus es van amuntegant, amb centenars de milers de treballadors ja afectats per aquests procediments.

Les darreres informacions publicades anuncien que a Castelló s'han duplicat només en aquesta setmana tots els ERTO’s efectuats en tot l’any 2009, presentat a causa de la paralització de l'activitat de les empreses, des del passat dia 12 fins ahir, 1.400 Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació que afecten més de 8.000  treballadors. Aquesta xifra, mai assolida ni el còmput global dels anys més severs de la crisi econòmica i financera, suposa per la reducció de sous i el treball “a l’aire” un cop molt dur, per mots dels nostres veïns.

És la Conselleria d'Economia qui, per força major, està tramitant la suspensió temporal del contracte o la reducció de la jornada dels treballadors de manera temporal, mitjançant la gestió del servei d'ocupació "Labora".

I això què significa?  que durant la suspensió del contracte, la persona treballadora contínua vinculada a l'empresa, però sense dret a percebre el sou, ni la resta de complements, com ara pagues extres o vacances, la qual cosa desperta immediatament en aquells que directament es veuen ja afectats la pregunta:

Quant cobraré? Per llei sembla estar regulat que el sou serà el 70% de la base de cotització d'acord amb un càlcul amb els 180 últims dies cotitzats, o menys si no s'arriba a aquesta quantitat., però es pot acordar amb l'empresa algun tipus de complement salarial, sembla que algunes ja ho estan fent, arribant a cobrir fins al 90% o el 100%.

I si parle hui d'aquests ERTO's és perquè tot i no afectar-me directament, ja que tot i que per edat soc considerat grup de risc en aquest coronavirus, per estar jubilat mai podré ser objecte de cap expedient d'ocupació, però com passa en moltes altres famílies, també a la meua, sobretot els nostres fills i filles tenen a hores d'ara, aquesta espasa de Dàmocles al damunt.

No sé quantes ni quines empreses del nostre territori i terme municipal han presentat ja un ERTO, només ha transcendit fins ara que el sector hoteler, comercial, industrial i de la construcció, per aquest ordre, són els més afectats. Tot i això  són dues les empreses capdavanteres en els seus respectius "dominis", les què resulten prou representatives a la vegada que sorprenents.

D'una banda el C.E. Castelló amb un ERTO que afecta la totalitat dels seus treballadors. Regulació que suposa per fer-se càrrec de la diferència entre el subsidi d'atur i els contractes, unes despeses de cent mil euros al mes, als quals el club no pot fer front directament i que, segons notícies d'ahir mateix, eixiran de les butxaques del senyor Montesinos, president del club.

I una altra empresa que, després de tancar i buidar totes les seues instal·lacions, també ha presentat un ERTO per a 240 dels seus empleats ha estat Marina d'Or, amb la voluntat d'assumir totes les pèrdues pel tancament durant la Setmana Santa, mostrant la seua incertesa davant les vacances estivals.

També la Cambra de Comerç, fonamentalment en l'àrea de formació, alguns hotels i empreses de restauració estan en aquest llistat. Un segon front que cal frenar després del sanitari, els ERTO's, l'impacte dels quals en la població activa també els hem de veure en els mesos vinents. Déu no vulga, pel bé de tots, que les xifres "se n'isquen de mare". Açò cal parar-ho ja!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada