La ciutat

La ciutat

dimarts, 7 d’abril del 2020

Covidiotes


 És veritat que paraules com teletreball, confinament o videoconferència, tot i que jo no les emprava de manera regular a les meues converses, eren mots per mi coneguts des de fa un temps, paraules de les quals coneixia el seu significat.

Des de l'esclat del brot de la malaltia que ens té confinats a casa des de fa ja 23 dies, el llenguatge "informatiu" dels mitjans de comunicació que escolte i veig per mantenir-me el més informat possible, s'han omplert de termes, expressions i conceptes que, fins ara, eren per mi, i crec poder afirmar sense por a errar massa per la majoria dels meus veïns, totalment desconeguts, cas de sigles com EPI, MERS o COVID i mots com clúster, cep o coronavirus. Acrònims i paraules que, fins ara, eren d'ús gairebé exclusivament limitat a àmbits mèdic-sanitaris i científics.

Està bé això d'aprendre nous conceptes i significats, ve a fer realitat allò "del saber no ocupa lloc". Tot i això al costat d'aquestes paraules se n'escolten altres, sens dubte fruit de la imaginació humana, que sense tenir cap fonament ni lingüístic, ni científic ni sanitari, s'han estés, acceptat i escampat per tot arreu.

De totes elles crec s'emporta "la palma" aquella que es fa servir per a referir-se a les persones que se salten les normes de distanciament i confinament, posant -se en perill i posant en perill els altres i que no és altra que Covidiotes.

Formada a partir de COVID-19 i IDIOTA, per acronímia tenim la nova paraula definitòria de l'actitud d'aquests díscols, incívics i temeraris que, malauradament, s'escampen per tot arreu, fent necessària la intervenció de les forces públiques per controlar-los.

I si hui parle d'aquests individus, d'aquests malparits, és perquè també ací, a Castelló, sembla, segons les darreres informacions de la policia local, que en tenim uns quants, i com la pandèmia, no paren de créixer.

El passat dissabte 28 de març, informava la policia que aquell mateix dia s'havien ficat 22 multes per circular sense "to ni so" pels carrers de Castelló. Al mateix temps s'informava els veïns que des de l'inici del confinament, el dissabte 14, és a dir en dues setmanes havien estat denunciats per aquest motiu 294 castellonencs, o cosa equivalent, 21 covidiotes de mitjana per dia.

Ahir dilluns 6 els mitjans d'informació tornàvem a donar-nos noves dates. El diumenge de Rams van haver de posar-se 14 denúncies per incompliment de les restriccions de mobilitat a la via pública, el que elevava a 422 el nombre de multes imposades a Castelló des de l'inici del confinament. 19 covidiotes de mitjana diària a Castelló per comportaments causats per l'ansietat, l'escepticisme, la irresponsabilitat o vés tu a saber.

No sé de quina quantitat seran les sancions i si els multats arribaran a pagar-les o no, però davant d'aquesta "poca vergonya" jo posaria en marxa una acció que sembla s'ha implantat a la República Dominicana i que no és altra que com tenen ganes d'eixir al carrer, ho facen a la nit, acompanyant o millor encara, substituint els treballadors "del camió de la basura" i, a la vegada que fan realitat el seu desig de passejar pels carrers, facen un servei social útil, i així tots contents, els covidiotes i el veïnat. Ací ho deixe com idea als senyors Braina i García, regidors responsables de les àrees de seguretat pública i gestió de residus del nostre ajuntament.

Demanar disculpes o pagar una multa no és prou per a parar aquesta altra pandèmia, la dels covidiotes, per tant per fer-los entrar en raó i que prenguen una dimensió real del que està passant, o els fem treballar en benefici de la societat o els tanquem a pany i clau. Ja hi ha prou d'estúpids, no són els amos, o és que pensen que a la resta de veïns no ens costa seguir tancats a casa?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada