La ciutat

La ciutat

dilluns, 20 d’abril del 2020

Demanar al carrer


 Quasi ens havíem acostumat, cada dia hi havia més, tan sols calia eixir a qualsevol carrer, com més cèntric millor, o acostar-nos a les portes dels supermercats, per trobar-nos alguna persona demanant. La majoria d'una edat avançada, encara que també hi havia de més joves, amb un tros de cartó i un text escrit en major o menor qualitat gràfica, informant el vianant de la necessitat de caritat per fer front a alguna situació, la seua individual o familiar, desesperant.

Sempre he pensat si realment demanaven per necessitat d'extrema pobresa o, al contrari, podia tractar-se d'un engany, ja que, havia sentit dir que els Serveis. Municipals quan es trobaven amb un cas de veritable necessitat el derivaven a diferents punts socials per ser atesos, i que en més d'una ocasió, es negaven. És veritat que la pràctica de la mendicitat no és constitutiva de cap subjecte penal ni administratiu i, per tant, no es pot actuar contra les persones que la practiquen.

Tot i això els nostres carrers eren testimoni, cada dia més gran, en ple segle XXI que la pobresa no "és un conte" i la imatge de l'alberg municipal de transeünts de l'avinguda de Benicàssim, en moltes ocasions, quedava desbordat.

I parle amb passat perquè en aquests dies de confinament, en què molt poca gent va pel carrer, també els qui demanen, que supose hauran desaparegut, també ells i elles han d'estar confinats, amb l'agreujant d'haver de continuar menjant i, tristament no tenir res per fer-ho.

Des de les darreries del mes passat i per pal·liar en part aquesta situació i ajudar a aquelles persones amb necessitats socials apressants, i a la vegada controlar el seu confinament, l'ajuntament va posar en marxa, en col·laboració amb Càritas, un alberg municipal provisional, molt a prop del de sempre, al poliesportiu de Castàlia, amb capacitat d'acollida d'una quarantena de persones sense llar, i que romandrà obert mentre dure l'estat d'alarma.

I si hui parle d'aquesta iniciativa, portada a termini ací a Castelló, és perquè, tot i que pot cridar-me l'atenció, el problema de la mendicitat al nostre poble ve de lluny, malgrat que amb el pas del temps, han canviat els qui demanen, ara són gent gran, majoritàriament immigrants, i abans ho eren també, a més a més dels adults, els menuts.

En una curiosa ressenya publicada tot just hui fa 100 anys, el dimarts 20 d'abril de 1920 a l'Heraldo podíem llegir la següent notícia: "Desde hace algún tiempo, una nube de pordioseros invade nuestras calles. A cientos se ven por ahí a niños descalzos , sucios, que en verdad inspiran lástima, pero que inoportunan al transeúnte. Llamamos la atención de los agentes de la autoridad para que averigüen la naturaleza de esos niños, aí como del sinnúmero de pordioseros, para enviar a estos a sus respectivas poblaciones y conocer si aquellos son explotados por sus padres para proceder en consecuencia. Todo antes que se arraigue el vicio de pedir".

Cent anys han transcorregut però l'ajuntament no ha parat d'actuar, si l'esforç al segle XX es destinava "a apartar-los" del carrer i retornar-los al seu lloc de procedència, ara, davant l'emergència sanitària, se'ls ofereixen serveis de dutxes, higiene, bugaderia, alimentació, neteja, desinfecció i vigilància diària i nocturna, a més a més d'un conjunt d'activitats que inclouen tallers de formació i de reinserció laboral per passar millor les hores del confinament. Tot un luxe per a aquells que no tenen res.

Molt bé senyor López regidor delegat de Serveis Socials de l'ajuntament, pot sentir-se vosté orgullós del treball realitzat, però, i quan tot açò passe, que passarà, que farem? Tornarem a veure a qualsevol cantó gent demanant? Quines mesures s'implementaran?

De moment els hem donat una mica d'esperança enfront de la tristor i la pena, i després? Alguna cosa més caldrà fer si no volem que cada vegada siguen més els captaires, pidolaires i pobres de tota mena, amb o sense gossos com a companyia, que òmpliguen els nostres carrers i places, perquè, estic segur que la crisi no se n'anirà amb el virus, seguirà sent un monstre amb el qual hem de conviure molts anys... Ens preparem?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada