La ciutat

La ciutat

dilluns, 13 d’abril del 2020

Cultura també en temps de confinament.


 De manera molt simple direm que "al conjunt de béns materials i espirituals d'un grup social transmés de generació en generació per tal d'orientar les pràctiques individuals i col·lectives", és allò que coneixem per cultura.

Aquella part de la cultura que es representa de manera tangible o com a béns de consum, cas de l'arquitectura, la cuina o les arts plàstiques, s'anomena cultura material. Presentada com a servei públic i creadora de riquesa individual i col·lectiva a la nostra societat, estava acostumat a "seguir-la" mitjançant les diferents agendes culturals que, de manera mensual, eren ficades al meu abast.

El COVID-19  que ha generat una situació històrica en molts aspectes, també ho ha fet en el cultural, buidant les agendes de totes les institucions públiques o privades, suprimint qualsevol tipus d'esdeveniment. Davant la incertesa del futur, i després de "30 dies a casa", la cultura es presenta ara com la eina terapèutica imprescindible per a suportar millor el confinament.

El tancament d'equipaments culturals de tota Espanya per frenar l'avanç del coronavirus ha fet que els responsables, públics i privats es reinventen, no es queden a casa de braços plegats, sinó que els han impulsat a fer un gran esforç perquè puguem seguir gaudint, des de les nostres cases, d'una àmplia oferta cultural. Tanta que, de vegades, és difícil saber què escollir i on trobar-ho.

Estem a casa, és veritat que desitgem eixir, però malgrat "aquestes ganes", som afortunats, ja que en aquest darrer mes i amb la finalitat de proposar activitats que ens ajuden a passar millor el temps del confinament, ja siga en l'àmbit individual o familiar, des de l'Ajuntament fins al Ministeri de Cultura, s'han posat en marxa tantes i variades activitats de difusió de continguts d'entreteniment, de tipus educatiu, cultural i esportiu que, difícilment podrem abastar,  encara que el confinament s'allargue.

No vull fer jo ara i ací una descripció exhaustiva de tot el que he trobat en la meua recerca, però sí que vull deixar constància d'alguns elements, d'algunes propostes que vénen a demostrar el que estic dient.

En l'àmbit cultural local, l'ajuntament mitjançant la regidoria pertinent ens proposa entre d'altres dues accions interessantíssimes, una proposta de divulgació científica en xarxes socials denominada 'Planetari a Casa', amb la qual el públic familiar podem desenvolupar activitats i tallers de tota classe, i, d'altra banda, tota una sèrie de vídeos, enregistraments, models, conferències, làmines, i tota mena d'esdeveniments que tenen al MUCC com a fil conductor.

Si ampliem una mica més el camp i ens centrem a la Diputació, salta la sorpresa en tant que podem gaudir directament a casa, tant de pel·lícules recuperades dels anys 60 i 70 que mostren la província, com de més de 200 llibres en pdf que podem descarregar del catàleg de publicacions.

I a nivell autonòmic, Cultura de la Generalitat també ha creat canals i programacions en xarxa amb la intenció de seguir en contacte amb les espectadores i espectadors i d'oferir-nos diversos continguts relacionats amb les arts escèniques, el cinema, la música o les arts plàstiques i visuals.

Visites virtuals a exposicions, teatre, cinema, música, préstec de llibres i audiollibres són alguns dels recursos que també el Ministeri de Cultura i Esport, a través de diversos organismes, ha posat a disposició de tots els ciutadans del País a través d'Internet amb una campanya de difusió amb el títol "#laculturaentucasa", creada per "no avorrir-nos" i fomentar l'ús dels recursos culturals existents.

Així que jo ja m'he ficat "a la feina" i estic descobrint moltes coses, per això, des d'ací, us convide i anime a recórrer la ciutat, la província, la Comunitat o el País i gaudir, durant aquests dies, de diferents "plans" de manera virtual; no us canseu massa i ja em contareu...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada