La ciutat

La ciutat

dimarts, 21 d’abril del 2020

No estem en guerra!


 Estic disposat a admetre que estem travessant un període molt greu, mai vist per la nostra generació a Espanya, de crisi, de dificultat, per l'amenaça sanitària provocada pel virus, però mai acceptaré que ens facen creure que açò és una guerra, tot i manifestar-se com un greu conflicte en aspectes individual, social i relacional.

Malgrat que es parle d'un enemic comú, el COVID i que en aquesta situació la mort també prenga protagonisme, en una guerra els elements que l'alimenten i mantenen sempre són l'abús de poder, la violència, la manipulació i l'odi, res a veure amb el què estem vivint per controlar una malaltia desconeguda fins ara, on la ciència, la medicina, la dedicació humana i la solidaritat són els components bàsics més emprats, i que a poc a poc han de portar-nos a l'èxit.

Sense quasi adonar-nos hem assimilat un llenguatge fins fa poc estrany, que envolta cada discurs polític, cada declaració institucional que ens llancen. Mai abans havíem conviscut tant amb un lèxic institucional que parla de línia de foc, de soldats i d'enemics, amb una "guerra" declarada. Aquest vocabulari, aquest marc metafòric, que s'ha imposat de manera general a l'hora de parlar de virus i de les mesures que es prenen per frenar la seua propagació, i l'ús d'aquestes metàfores bèl·liques, amics, no m'agrada, no m'agrada gens ni mica.

Des de 14 de març, dia de la declaració de l'estat d'alarma, s'ha repetit una situació gens agradable i que, supose que també a vosaltres us haurà cridat poderosament l'atenció, les rodes de premsa que, diàriament, ofereix l'anomenat Equip Tècnic del Comité de Gestió de la crisi, no per allò que diuen, que pot ser més o menys alarmant, si més no, per la seua posada en escena.

Deixant a banda el seu esforç i dedicació que no fique en cap moment en dubte, l'escena resulta brutal cada dia, un metge portaveu, director del Centre d'Emergències del Ministeri de Sanitat, envoltat d'un General de l'exèrcit, d'un alt comandament de la Guàrdia Civil, un altre cap de la Policia Nacional, i la Secretària General del Ministeri de Transport, l'única dona en el quadre, i que sempre sol parlar la darrera.

El doctor Simón s'esforça en totes i cadascuna de les seues comunicacions en transmetre tranquil·litat, fins i tot quan els números no agraden ni convencen a ningú, però que els acompanyants, amb formació militar, parlen de fer front a aquesta guerra irregular i rara, o parlen de què tots som soldats, o amb orgull diuen que l'exercit s'ha desplegat per tot el territori nacional, que la guerra la guanyarem o que cal lluitar i matar al virus, pense que tota aquesta retòrica només té una finalitat, augmentar més i més la por ciutadana.

Fins i tot quan parla la castellonera, fins fa pocs anys veïna del Raval de "les palmeretes", la senyora Rallo, teòricament personal civil, de forma sorprenent en ocasions també empra un llenguatge militar, avisant que "és important mantenir aquesta guerra" i que s'ha de fer amb "la disciplina, l'esperit de servei i la moral de victòria".

Els naix a aquest comité parlar així o, són ordres de més amunt? Ho dic perquè també el mateix President del Govern, el senyor Sánchez, en les seues llargues compareixences, adopta en moltes ocasions, el mateix tipus de llenguatge bèl·lic, i parla de guerra, enemics i fins i tot de camp de batalla...

Tot perquè en darrera instància "prenguem por i ens quedem a casa"; senyors i senyores que maneu, per descomptat que m'he quedat, em quede i em seguiré quedant a casa, però no per esperit militar, ni per disciplina, ni per obediència cega, ho faré per solidaritat, per responsabilitat, per la cura personal i col·lectiva, perquè, estic convençut, que d'aquesta, o sortim junts o no sortim, i, per la defensa dels més menuts, la societat del demà i per l'esforç dels membres de la sanitat pública, que si reben tots els mitjans necessaris, estan perfectament capacitats per salvar-nos.

No, no estem en guerra, estem en una situació d'excepcionalitat, per tant, oblidem-nos de parlar de guerra imaginària i d'enemic invisible i centrem-nos, mantenint la calma i amb fortalesa, en eixir d'aquesta, sense cap llenguatge bèl·lic, no deixant que la por ens consumisca i, sobretot, pensant que hem de fer per a recuperar, quant més prompte millor, l'estat del benestar. Ja està bé home, ja està bé!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada