La ciutat

La ciutat

dijous, 23 d’abril del 2020

Reinventar-se i recordar...


 El mes d'abril és temps de cultura ,i avui 23, a més a més de ser la festa de Sant Jordi, és el dia del o dels llibres que com diu la dita "dos millor que un", festa que amb diferents activitats ve celebrant-se anualment en llibreries i biblioteques de tot el país. Malauradament en aquesta ocasió el dia del llibre "ha de reinventar-se" i, d'una manera o l'altra, ha d'arribar a les nostres cases, sense necessitat d'eixir a recórrer les paradetes que aquest dia solien muntar les diferents llibreries. El confinament derivat de la crisi sanitària ens obliga a adaptar un dels dies culturals més importants de l'any.

Segons va anunciar-se fa ja uns dies, la Diputació se suma enguany a la commemoració del Dia Internacional del Llibre afegint a la possibilitat de consulta i descàrrega gratuïta de molts llibres del seu catàleg, amb el foment d'unes activitats infantils en línia adreçades a promoure la lectura entre els més menuts de casa, emetent quatre funcions de contacontes aquesta mateixa vesprada, a partir de les 17 hores, a través del perfil de Facebook de la institució provincial; quatre obres de tots els gèneres 'Despierta', de María José Llorach, 'Lledó la policía y Quim el cajero del súper', de Miguel Alayrach, 'El gegant pegabrams', de Nel·lo Navarro i Josep Vicent Font, i,  'Los Zapartos del hombre afortunado', d'Eloy Moreno, una bona iniciativa per introduir els xiquets en el meravellós hàbit de la lectura.

D'altra banda, la Universitat Jaume I ha inclós una xarrada literària en línia amb l'escriptora i professora Rosario Raro, conversa en línia que es podrà seguir en directe a partir de les 12.30 hores a través de l'adreça CONVERSA per a la comunitat universitària de l'UJI i també estarà oberta a la resta de la societat punxant en l'enllaç OBERTA 

També alguns pobles mitjançant els seus ajuntaments, han dissenyat algun tipus de programació, cas per exemple d'Orpesa que dins de la "setmana del llibre mitjançant les xarxes socials, hui i a partir de les 20:30 hores, l'escriptor i artista local Manu Parra presentarà, en directe, des del seu compte de Facebook, 'El mar que a mi habita', un poemari en el qual l'autor reflecteix, amb versos punyents, la pèrdua d'una mare. També l'ajuntament d'Albocàsser posa en marxa una activitat de foment de la lectura entre joves i grans, animant els veïns i veïnes a escollir una obra de qualsevol gènere que parle sobre el món rural i és graven recitant el passatge que més els agrade, per a després, pujar el vídeo a les xarxes socials.

Amb aquestes iniciatives i altres semblants, es busca, a més de fomentar la lectura, ajudar les petites editorials i llibreries que han hagut de tancar a causa de la crisi del Coronavirus, ja que aquells interessats a adquirir algun dels llibres que descobreixen aquests dies, poden reservar-los i recollir-los quan passe la crisi.

Supose que també des de l'àrea de cultura del nostre ajuntament a banda de la ja fa uns dies anunciada activació gratuïta del préstec de llibres electrònics per tota la ciutadania, i l'acció prevista des del planetari amb la proposta "planetari a casa", de llegir i contar i compartir alguna novel·la de ciència ficció, hi haurà alguna altra activitat prevista que jo desconec per celebrar aquest dia "del llibre tan especial".

Jo, tancat a casa, l'aprofite per a fer, fer-me i fer-vos un petit homenatge-record de memòria, recordant-me d'una de les llibreries més emblemàtiques que per més de 125 anys (1865-1992) va "servir llibres" a la ciutat, la llibreria-papereria Armengot, punt de trobada, no només per als intel·lectuals castellonencs, sinó també per a tots aquells que estimàvem i seguim estimant la lectura i la cultura.

I de tota la seua història vull fer-me ressò hui, del premi literari que coincidint amb la festa del llibre, convocava tots els anys, premi centrat en la narrativa, que es va convertir, per mèrits propis, en un dels més prestigiosos d'Espanya, instaurat l'any 1969 i que va mantenir-se fins a l'any 1984, 16 edicions i 15 premis, ja que l'any 1970, va declarar-se desert. Premi que fins a l'any 1981 va celebrar-se el dia del llibre convertint-se en una de les activitats més importants en la programació cultural de la ciutat i que a partir de 1982, va traslladar-se al mes de maig.

Obres com Hostal Lolita de Carmen Nonell (1969), El cuadrilátero, de J. Martínez Mira (1971), La támbara, de Caty Juan Corral (1972), Te emplazo padre..., de Jorge Ferrer Vidal (1973, Un camino a la derecha, de B. García Moreno (1974), La risa y el llanto, deJosé Luis Aguirre (1975), juntament amb Odio sobre cenizas, deS. García Jiménez (1976), La última noticia, deA. Díaz Rueda (1977), IIslas para una historia, deC. Vidal Llácer (1978), Al fin se abrió el paraguas, de Néstor Ramírez (1979), Yo sería la vergüenza de todos, de Marisol Narvión (1980) i Un sombrero lleno de sol, de C. Sánchez Pinto (1981), encara formen part de la meua particular biblioteca. Malauradament no sempre hi havia prou disponibilitat econòmica per a comprar-los i la col·lecció no està completa...

Reinventar-se el 2020 per continuar llegint, recordar dies del llibre d'un temps d'adolescència i joventut, passat i present, novel·la, lectura, cultura. Llegir ha de continuar formant part de la base cultural d'una societat avançada, la nostra, ajudant-nos a ser més amples de mira i més lliures. Fem-ho?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada