La ciutat

La ciutat

dimecres, 8 d’abril del 2020

De vacunes: fa cinquanta anys... i ara!


En aquests darrers mesos i setmanes en què el COVID-19  "vol fer-se l'amo del món", mentre la gran majoria de ciutadans ens dividim entre els contagiats i els que lluitem per no contagiar-nos, amb la més estesa i fàcil manera que és recloent-nos a casa, els científics dels diferents països que anomenem avançats no paren d'investigar per aconseguir "la vacuna", una preparació destinada a generar immunitat adquirida contra la malaltia estimulant la producció d'anticossos, l'única forma diuen d'acabar definitivament amb el virus.

Per això més de vint projectes, investigacions i estudis estan fent els seus assajos clínics i, no hi ha dia, en què no "salte" alguna notícia. La Xina i els EUA van confirmar, fa ja alguns dies, que havien accelerat tots els processos; també el Centre Nacional de Biotecnologia del CSIC espanyol, ha fet públic que està investigant en diverses línies, tot i que destaca que un ús, una aplicació d'un producte sense garanties, pot desembocar en resultats més que dubtosos, per tant,cal anar avançant amb peus de plom.

El moment actual de la majoria d'aquestes investigacions, i la necessitat d'una seguretat abans de qualsevol aplicació massiva, ens fa pensar que en cas de trobar-se la substància per desencadenar una resposta immunitària, seria difícil aconseguir la seua comercialització immediata i que farien falta entre 12 i 18 mesos per assegurar-ne l'efectivitat.

I és que les vacunes com a element bàsic per prevenir les malalties infeccioses sempre han suposat una lluita "contra rellotge", des de les darreries del segle XVIII en què el doctor Jenner va descobrir la primera d'elles, la que feia front a la temuda verola o pigota, fins als darrers estudis per trobar la possible vacuna contra l'hepatitis C, de fa poc més de 10 anys, més d'una dotzena de noves vacunes hi han contribuït a frenar les malalties i a un augment considerable de la població mundial.

Deixant de banda la polèmica de si la vacunació porta més beneficis individuals i col·lectius que problemes en introduir substàncies tòxiques alienes a l'organisme, s'ha demostrat que les vacunes salven milions de vides i ajuden a prevenir algunes malalties infeccioses, fins i tot a eradicar-les.

El 8 d'abril de l'any 1970, que també era dimecres com hui, a la pàgina 3 del diari local Mediterraneo, hui fa 50 anys, s'incloïa un anunci de la "Jefatura Provincial de Sanidad" en què s'informava la població castellonenca de l'inici de la "Campanya Nacional de Vacunació contra la poliomielitis, diftèria, tètanus i tos ferina".

La Llei de Bases de Sanitat de 1944 definia l'obligatorietat de la vacunació enfront de la diftèria i la verola, contribuint de manera decisiva al control d'ambdues malalties. En relació amb la poliomielitis, a Espanya va començar a vacunar-se l'any 1959 i a partir de l'any 1965 va afegir-se, al mateix temps, la vacunació enfront de la diftèria, el tètanus i la tos ferina.

Fruit de l''èxit obtingut amb aquestes actuacions es va constatar la necessitat de disposar d'un calendari continu de vacunacions, el qual es va implantar el 1975. Tot i això, en l'actualitat, i al contrari del que passa en altres països, a Espanya no hi ha vacunes obligatòries, simplement hi ha "un calendari" que pot variar d'una Comunitat Autònoma a una altra, mantenint-se com a recomanables per la Societat Espanyola de Pediatria, l'administració en els primers anys de vida, de les vacunes d'hepatitis B, diftèria, tètanus i tos ferina, poliomielitis, sarampió, rubèola, varicel·la i rotavirus.

Si li afegim unes altres vacunes recomanables per adults, cas de la malaltia pneumocòccica, la grip, el virus del papil·loma humà i l'herpes zòster, com a exercici de solidaritat i responsabilitat, de segur que tot anirà millor.

Així que mentre es trobe l'esperada vacuna contra la Covid-19 conscienciem-nos de la importància d'assumir un paper actiu i responsable en l'autocura de la nostra salut, i si no ho hem fet ja, incorporem també en aquest confinament i com a mesures de vida saludable, la pràctica d'exercici físic i l'alimentació sana i equilibrada. Tots eixirem guanyant, tu el primer!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada