La ciutat

La ciutat

dijous, 2 d’abril del 2020

Els ulls em feien papallones...


 Els germans Marx van ser uns còmics nord-americans, que van fer-se cèlebres quan Hollywood va passar de fer pel·lícules mudes a sonores, ara fa cent anys, pel seu dur i estrany sentit de l'humor i les agudes sàtires de l'alta societat i la hipocresia humana.

"Ok diario" és un diari digital espanyol, fundat el 2015, el lema del qual és "el lloc dels inconformistes", publicació que ha arribat a ser qualificada de premsa groga, en presentar notícies amb titulars cridaners, escandalosos o exagerats, encara que en general aquestes notícies no compten amb cap evidència i sense una investigació ben definida.

Ahir, en llegir una notícia del diari em van vindre a la memòria els Marx, en comprovar com l'ésser humà pot arribar a ser meravellós i estúpid alhora. Amb un titular més que cridaner, el diari donava a conéixer una actuació, que de ser així de crua, semblava gens ètica, poc humana i quasi desesperant.

Tots sabem la veritable angoixa que està patint el Govern Central i també els Autonòmics, pels problemes de proveïment de material sanitari i quants esforços s'estan fent per tractar de comprar i fer arribar aquest tipus de material als nostres hospitals, residències de gent gran i forces de seguretat, i com, ara mateix, aconseguir-lo suposa una autèntica batalla; fins i tot el Govern en els darrers dies ha enviat un avió militar a Shangai per agilitzar l'arribada.

Per això en llegir aquest titular: "El Gobierno paraliza en Zaragoza 5.000 kilos de mascarillas para Madrid porque Aduanas cierra a las 15h" els ulls van començar a fer-me papallones. Com era possible aquesta situació? Lamentable, el perfecte esperpent, digne d'una comèdia dels Marx, de no ser perquè era real.

Informa el diari que segons les autoritats sanitàries de Madrid i València, inicialment les receptores del material, aquest va ser paralitzat, el dimarts i no va poder eixir cap al seu destí fins ahir al matí, tanmateix des del Ministeri d'Hisenda es nega aquest extrem. Com quedem? Qui té raó?

En aquesta ocasió i mirat fredament crec que cal fer més cas als sanitaris que als polítics, entre altres raons perquè els sanitaris són els "urgents" destinataris, aquells per als que cada minut que passa és minut perdut contra el virus, i més encara si, com afirma el diari, disposen del document de consigna que ve a demostrar que el material va partir de l'aeroport internacional de Xangai Pudong amb destinació a Saragossa en un vol de la companyia Qatar Airways.

Si les dificultats van ser unes altres, si la descàrrega no va poder fer-se ràpidament i va haver-se d'endarrerir per alguna altra circumstància, si va perdres tota la vesprada i la nit del dimarts per algun motiu insalvable, ho desconeixem, perquè tampoc el Govern ho ha dit, però si no va poder transportar-se al seu destí final perquè "la duana tancava a les 15 hores", el fet constitueix tota una burla per les administracions destinatàries de Madrid i València i tots els professionals que les necessitaven.

Si no fora perquè la situació és massa seriosa, diria que estem davant d'una escena humorística de l'estil dels germans Marx, irreverent i trasbalsada, fins i tot irònica, que hauria de servir per a relaxar la tensió actual, però no, no és així, i lamentablement algú hauria de donar una explicació clara, coherent i sobretot creïble, del que va passar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada