La ciutat

La ciutat

divendres, 3 d’abril del 2020

Pluja de milions.


Dilluns dos de gener de l'any 2017, ahir va fer tot just tres anys i tres mesos, publicava en aquest mateix blog un post amb el mateix títol que hui encapçale aquest, tot i que en aquell moment, el meu comentari al voltant de "la pluja de milions" feia referència al pressupost, "orgull de la província" de la Diputació de Castelló per aquell 2017, i hui, voldria centrar-me en una "pluja de milions" totalment diferent.

És possible que els més de 131 milions d'euros que la Diputació va gastar-se aquell exercici contribuïren en aconseguir un avanç per la gran majoria dels nostres pobles en serveis socials, carreteres o cultura, per citar només algunes àrees, no ho sé, perquè crec és difícil per no dir impossible, quantificar les millores i distingir-les del que no s'haguera pogut fer de no comptar amb aquests euros. Espere i vull creure que aquells diners van ser molt ben gastats i invertits des del primer fins al darrer euro.

En aquests dies de pandèmia, totes les notícies que ens arriben començant per les sanitàries, passant per les econòmiques i acabant per les administratives, totes les persones que "tenen alguna cosa a dir", des del govern, passant pels empresaris, i arribant al darrer dels treballadors, després d'assenyalar que cal actuar amb solidaritat i consciència col·lectiva, acaben demanant intervencions econòmiques, monetàries, diners en definitiva, com a elements claus per eixir-ne d'aquesta grossa que ens ha caigut al damunt.

En relació amb el front primer i principal, el sanitari, i davant la manca de material bàsic, sabem que el Govern Central ha destinat una partida de més de 500 milions, per comprar aquest material a la Xina; d'altra banda, també la Conselleria de Sanitat de la Generalitat complementàriament ha habilitat una inversió d'11 milions per garantir el subministrament de material mèdic al nostre territori. També la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha explicat que s'ha tancat la compra de material sanitari i s'han cobert les necessitats plantejades, de manera que Espanya i els altres estats de la UE podran accedir a aquest material i distribuir-lo entre  els seus hospitals. Milions, milions, milions...

Entre les mesures per pal·liar la crisi, el govern espanyol per frenar una altra corba descendent, la del front econòmic de l'ocupació i la producció, anunciava fa ja quinze dies, la mobilització de 200.000 milions d'euros, que han de servir per a capejar la paràlisi de l'activitat empresarial i evitar la ruïna. Ara, dues setmanes després, des de la UE s'anuncia un fons de 100.000 milions per frenar els acomiadaments amb la vista posada a Espanya i Itàlia, ajudes que s'afegeixen a les implementades des del Consell de la Generalitat Valenciana amb la creació d'un fons de 200 milions per invertir en grans empreses o les ajudes per valor de 57 milions per evitar que els autònoms cessen en la seua activitat. Milions, milions i més milions...

Fa un mes ningú haguera pensat que anava a ocórrer tot el que estem vivint, però, tot i les dificultats, és emocionant veure com també moltes empreses i persones s'impliquen per ajudar, són dies en què la solidaritat creix i a la quantitat de milions donats en material, s'han d'afegir les donacions directes, "en diners". Amb la finalitat que no cresca la picaresca, el Govern posa en marxa un compte bancari per centralitzar la recepció que ja s'etan fent de les donacions, que si és veritat tot els que es diu, no és poc: Endesa 25 milions, Iberdrola 22 més, Nadal-Gassol uns altres 11, Messi i Guardiola un cadascú... Milions, milions, milions...

Pluja de milions que ha de servir per a reforçar els processos oberts en tots els camps per part dels diferents Governs, cobrint les necessitats urgents de la població, començant pels més dèbils, i organitzar la capacitat de fer front al bitxo, a tots els nivells.

Només espere que el repartiment es faça amb rigor, seny i justícia i que "els euros" arriben on han d'arribar i es destinen a allò pel que realment s'han lliurat. "Benvinguts siguen els diners. Ara, només falta fer un bon ús ells, sense oblidar mai que són diners provinents de la generositat i per aquells que realment els necessiten".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada