La ciutat

La ciutat

divendres, 24 d’abril del 2020

Violència domèstica: 131 anys del crim del vidre molt.


Mentre el maltractament suposa la realització d'uns fets, contra altres éssers vius o inanimats, amb un resultat sempre insatisfactori, la violència, va més enllà, i suposa un comportament nefast de les persones atacant els altres, fent-los mal, causant dolor, sofriments i fins i tot la mort.

Tot i que el resultat final quasi sempre és el mateix, fer dany, no és el mateix parlar de violència de gènere que de violència domèstica, perquè una apunta a la dona i l'altra a la família com a subjectes de referència. Així mentre la violència de gènere és aquella que es produeix contra la dona "pel fet de ser-ho", tant dins com fora de casa, a la feina o en qualsevol altre àmbit de la vida pública, la domèstica és la que es produeix en el "domo", la casa, la llar, podent-la exercir-la i/o patir-la, qualsevol dels membres del nucli familiar, és a dir, la muller sobre el marit, la mare sobre els fills o el nét sobre l'avi.

Desgraciadament en la societat actual tenim consciència de viure en un món cada dia més violent. També és veritat que històricament, la violència ha estat cosa d'homes, Tanmateix un fet ocorregut a Castelló fa tot just hui 131 anys, el 24 d'abril de 1889, ve a corroborar que la problemàtica de la violència domèstica era present ja en una ciutat que acabava de superar els 30.000 habitants i tenint en aquest cas com a "protagonista" una dona. Un notícia que va transvasar la vida quotidiana de la capital i més encara del poble de referència Llucena, que a dures penes superava les 4000 ànimes.

Aquell dimecres va celebrar-se, un cop conclosa la instrucció o investigació i la fase d'acusació provisional, al saló principal de l'Audiència de Castelló, edifici ubicat al carrer de Castelar hui Asensi, cantó amb el carrer de l'enginy o Vera, lloc que hui ocupa Cajamar, l'antiga Sant Isidre, que feia només 4 anys s'havia inaugurat, un juí oral, amb el resultat de ser condemnada a mort, una veïna de Llucena, Pelegrina Montuis Saura, que va matar al seu marit, dos anys abans, Manuel Porcar Palanqués, conegut com a "Maitenetes", afegint-li vidre picat a les medicines. Uns fets i un juí que van constituir un gran rebombori a la ciutat, al poble i a la província sencera.

De les diligències dutes a terme sobre els fets, es va poder comprovar que en el citat matrimoni que no tenia fills, existien des de feia molts anys, freqüents desavinences i discussions, arribant ella a amenaçar-lo de enverinar-lo. Aquella amenaça feia que el marit visquera amb desconfiança sospitant sempre del menjar que li preparava. Una vegada, notant mal gust en una sopa, va voler que ella la provara primer, a la qual cosa es va negar, fet que va augmentar més encara els seus recels.

La dona, que volia posar fi a la vida del marit, va ordir un pla, anant primer a la farmàcia Barrachina de l'Alcora i demanar un medicament per dormir un "inventat" parent que havia de patir una amputació; la petició va sembrar estranya al farmacèutic i es va negar. Aleshores la dona va acudir a la farmàcia de Llucena, amb una recepta falsa del veterinari, demanant un verí fort per curar una pota de la somera, adonant-se també el farmacèutic de l'engany i negant-li el producte.

A l'inici de la segona quinzena del mes d'agost el marit va ficar-se mal i el metge del poble va diagnosticar-li problemes d'estómac, agreujant-se ràpidament i morint abans d'acabar-se el mes, la qual cosa va resultar-li estranya al facultatiu que va donar coneixement al jutjat, sospitant que podia haver-hi una causa provocada, obrint-se una investigació.

Feta l'autòpsia corresponent va aparèixer una substància cristal·litzada a l'intestí, que analitzat va resultar ser vidre molt, procedint-se a acusar la dona que, posteriorment va confessar haver-li donat al marit "un refresquet" d'aigua amb sucre i pols de vidre, i afegint a les lavatives prescrites pel metge per alleugerar els patiments estomacals del malalt, els "polvos" que li van sobrar.

El tribunal va estimar que la mort va ser conseqüència directa "dels polvos" i constituïa un delicte de parricidi, sent l'autora la seua dona, amb la circumstància agreujant de premeditació i d'haver-ho executat saben en tot moment el que feia, condemnant-la a la pena de mort i efectuant-se la sentencia al cap de pocs dies al mateix poble de Llucena.

El Tribunal Suprem de la nació, en sentència d'11 de juliol de 1889, va declarar que la pols de vidre mòlt havia de ser considerada com a verí a tots els efectes legals.

Veiem com abans i ara, la violència és una part intrínseca de la vida social i, com a producte social, està vinculada als resultats de les relacions i com la violència familiar és, de vegades, complexa; tot i això que de la mateixa manera que tenim des de l'any 2000, un dia designat per l'ONU, el 25 de novembre, com a Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, caldria tenir-ne un també contra l'Eliminació de la Violència Domèstica. No trobeu?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada