La ciutat

La ciutat

dilluns, 22 de juny del 2020

Curiositats d'un poeta, dramaturg i Papa... identificat amb Castelló.


Breu Apostòlic o Pontifici és un tipus de document minuciosament elaborat en pergamí, signat pe ordre del Papa i ratificat amb la impressió de l'anell del Pescador; sembla que el nom es deriva de la relativa rapidesa en la confecció del document i es distingeix de  les butlles, per ser aquells uns instruments destinats a comunicar resolucions amb més celeritat i menor formalitat que aquelles per a les que s'exigeixen més requisits. En definitiva un document formal que emana del Papa, en forma una mica més simple que la butlla.

S'inicien amb una frase que indica el seu contingut, a continuació el nom del pontífex i l'expressió Ad futuram rei memoriam (per futur record), després del text del breu, Datum Romae apud S. Petrum sub annulo Piscatoris (donat a Roma al costat a Sant Pere, segellat amb l'anell del Pescador) la data (el dia i l'any en nombres romans), Pontificato Nostri anno, el que corresponga. No són signats pel Papa sinó pel membre de la Cúria que l'ha preparat. Les còpies impreses dels breus solen incloure la final el símbol L + S, indicant així que estan segellades.

Molts han estat al llarg de la història els Breus emesos pels Sants Pares, sent el més antic que es conserva del 1390 signat per Bonifaci IX, fins que l'any 1967, el Pontífex Pau VI a través de la Constitució Apostòlica "Regimini Eclesiae Universae", en què seguint les prerrogatives del Concili Vaticà II, reformava el conjunt dels òrgans de govern de la Santa Seu, la Cúria Romana, va suprimir definitivament la seua emissió.

No sé quants Breus al llarg de gairebé sis segles d'història hauran afectat directament a la comunitat cristiana local, supose que molts, però segurament seran molt pocs els dirigits en exclusiva a la nostra ciutat. Potser l'emés pel Papa Pius XI el 5 d'abril de l'any 1923, concedint la Coronació Pontifícia de la insigne imatge de Santa Maria del Lledó, siga el més recordat.

No obstant això voldria referir-me avui per la seua curiositat a un altre Breu de què es compleixen aquests dies 351 anys de la seua emissió, per part de Papa Climent IX, el Papa 238 en la història de l'Església, que malgrat el seu curt pontificat, poc més de 2 anys, uns mesos abans de morir, el 21 de juny de 1669, va promulgar un Breu dirigit a la Ciutat de Castelló mitjançant el qual excomulgava i maleïa la llagosta que assolava els camps de la Plana. I és que el gremi de llauradors era en aquells moments el més multitudinari i un dels més poderosos i acabalats de la Ciutat, als quals hi havia que "cuidar i ajudar"

Cal no oblidar que la ciutat havia patit ja entre 1647 i 1653 el flagell de la Pesta Negra, havent causat gran mortalitat, provocant al costat del gran nombre d'accions delictives, la disminució dràstica de la població per la fam.

Suposem que aquell Breu va causar l'efecte proposat perquè no es tenen notícies posteriors que és reproduïra la plaga. El que sembla estar clar és que el document papal "adreçat als insectes" és una de les curiositats més notables d'aquell Papa italià.

Potser, com a acció de gràcies per la superació de la plaga, amb o sense l'ajuda Papal, el 1679 sufragades pel gremi agrícola, s'inicien les obres de construcció de l'Església dedicada a Sant Miquel, al cèntric carrer d'Enmig.

Ves per on, el Papa Climent IX que a més d'un bon religiós va ser un poeta, dramaturg i tenia gran estima per les arts i que difícilment situaria Castelló al mapa de la cristiandat, per la seua generositat amb el nostre poble, potser hauria de rebre d'alguna manera un homenatge local. Servesca aquest comentari per a enaltir encara que siga de manera molt simple el seu record.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada