La ciutat

La ciutat

dimecres, 24 de juny del 2020

El circ taurí de Castelló: la primera plaça de bous...


No sóc aficionat als bous, ni a les "corregudes" ni als bous de carrer, però m'agrada escorcollar, descobrir i recordar esdeveniments del meu poble i, entenc que el món del bou, ha estat i és una tradició a Castelló.

Aprofitant que ahir van complir-se 188 anys de la inauguració de la primera plaça de bous que a Castelló va existir, comentaré hui alguna cosa sobre aquella, una plaça inaugurada com deia, tal dia com ahir, dissabte 23 de juny de 1832 amb un espectacle on el més curiós no va resultar la correguda, sinó, una topada que van tenir dos dels bous torejats, un de la ramaderia de Gaspar Juan de Soneja, que va sortir victoriós de l'envit, i un altre de la del senyor Bautista Mas.

Diuen les cròniques de l'època que al mes d'agost de 1831, i amb notable èxit i concurrència de públic ja a Castelló es van celebrar festejos taurins de carrer amb l'autorització, en aquell moment i per molts anys necessària, del Capità General de València.

A la vista d'aquell èxit la Junta Municipal de Beneficència, òrgan auxiliar de l'ajuntament encarregat de l'administració de la casa d'expòsits, d'orfes i desemparats, i veient-hi una font d'ingressos per cobrir les seues humanitàries necessitats, va pensar en la construcció d'un "circ taurí" -encara no s'anomena plaça-, agermanant així l'afició del veïnat als bous, amb la bella obra de caritat que li estava encomanada i realitzava.

Per aquesta finalitat van adquirir-se per la Junta el 1831 i per la quantitat de 160 lliures, els terrenys necessaris per a l'emplaçament d'aquell circ, propietat d'en Nicolau Vilarroig, terrenys situats enfront de l'anomenat Pany de les Creus, en el lloc que ocupa avui l'Institut Ribalta, l'antiga plaça de la Victòria.

Les obres van començar immediatament i van acabar l'any següent, amb la col·laboració de diversos veïns que anaven aportant algunes quantitats econòmiques, reintegrables. L'import de les obres va ascendir a 20.506 reals i el dels préstecs i almoines recollides, a 17.395.

Tenia la plaça quaranta-sis metres de diàmetre i constava d'una sola graderia, construint-se en data posterior les llotges. La seua cabuda era de 4.000 espectadors, aproximadament la quarta part de tot el veinatencara que a poc a poc va anar eixamplant-se.

Els documents antics demostren que la primera plaça que hi va haver, doncs, a Castelló va ser la inaugurada el juny de 1832. Han d'haver-hi records de curioses històries d'aquella època...

Al llarg del segle XIX, la fascinació pels bous va anar en creixement renovant-se i augmentant-se l'afició a les corregudes. A partir de la segona meitat d'aquell segle s'inicia la gran transformació, ja no es parlarà de "circ taurí" ja es parla de "joc de bous" a la "plaça de bous", construint-se  una nova a Castelló a l'estil neo-mudèjar medieval, considerat com més apropiat per a "un esport", que per alguns començava ja ser reivindicat com a "art", associat amb sang, sorra i sol,  i inaugurada el 3 de juliol de 1887.

"Lagartijo", "Frascuelo", "Guerrita" i "Espartero" possiblement no torejaren a l'antiga plaça, però sí que ho feren, idolatrats per l'afició castellonenca, amb gran èxit a la nova, que per les seues característiques permetia torejar els més grans, terribles i perillosos bous que mai s'havien vist a Castelló.

A començament del segle XX i a l'antic solar que va ocupar aquella primera plaça, amb una superfície total de 7.125 m2, es va fer realitat el nou Institut, amb un edifici dedicat al pintor "Francesc Ribalta", projectat per l'arquitecte Francisco Tomàs Traver i inaugurat el 14 de gener de 1917, completant-se la construcció amb la creació a la part posterior, la recaient al carrer de Vilaroig, d'un jardí botànic, que el pas del temps, va convertir finalment en pati d'esports.

Vet per on allà on per més de 50 anys, els bous foren els protagonistes i l'espai un lloc de diversió, del que malauradament no disposem de molta més informació, va acabar sent, i encara ho és, nucli de formació de diferents generacions de castellonencs i un dels edificis més emblemàtics de la ciutat. Història i record del nostre poble...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada