"Coxinada, coxino" i el seu diminutiu "coxinadeta/es", és un mot molt emprat a la nostra parla popular i que, tanmateix no
existeix, no apareix als diccionaris de la nostra llengua. Aleshores, si el que
volem és referir-nos a algun dels molts productes comestibles, generalment
dolços, molt dolços, que solen agradar molt als xiquets, i per extensió volem
fer referència a aquells menjars, fins i delicats, fets més per plaure al
paladar que per nodrir, caldrà que parlem de llepolies o llaminadures, allò que
en castellà anomenem "golosinas".
I si hui, dia de Sant Pere, i que havia de ser festa grossa al Grau, parle
d'aquesta paraula tan comuna i que no apareix al diccionari, és perquè m'he
trobat al diari un anunci on una empresa s'oferia per a "muntar" per
qualsevol classe de festa, una gran varietat d'allò que anomenava "mesa
dulce".
Jo era la primera vegada que veia un oferiment d'aquest tipus, i he de
reconèixer que d'entrada no sabia ben bé que és el que se'ns oferia amb allò de
"mesa dulce", així que he hagut de fer les meues indagacions....
Després d'unes quantes consultes, he arribat a la conclusió que allò que
se'ns ofereix, no és altra cosa que la coneguda al meu raval com, una
"taula de coxinadetes", que sembla ara, per allò de la modernor, s'ha
de dir "candy bar" o "sweet tables", un lloc on exposar i
disposar de diversos tipus de dolços provinents generalment de la pastisseria
creativa i del món de les llepolies, conjuntament amb una decoració plena
d'enginy i creativitat, per aconseguir una composició amb un disseny ple
d'originalitat i per què no dir-ho, de màgia que, conviden a menjar sense gana,
per pur plaer...
Per definir-la d'alguna manera, una taula dolça ve a ser com un bufet, on
cada "comensal" se serveix el que li ve de gust en un moment donat,
molt comuna, cada vegada més, en festes i esdeveniments com casaments,
comunions, batejos, aniversaris ... i qualsevol altra reunió en la qual es
desitge celebrar alguna cosa, sobretot, encara que no exclusivament, si hi
assisteix gent menuda.
Fa molts anys, a Castelló, a més a més d'haver quioscos als principals
cantons cèntrics del poble, cas dels "Quatre Cantons" o "Porta
del Sol", on a més de poder comprar els tradicionals diaris, revistes i
postals, es podien trobar també les llepolies del moment: caramels, xicles,
pirulís, pipes de gira-sol, sidral o cigarretes de xocolata, hi havia alguns
domicilis particulars, els propietaris dels quals, generalment a l'entrada,
disposaven d'una taula-expositor per la venda de llepolies, i que els xiquets
coneixíem ben bé com a "tauletes", llocs que, sobretot els dies de
festa, visitàvem, per deixar-nos els pocs cèntims que els avis o padrins, ens
lliuraven per alegrar-nos el festiu.
La “casa dels rojos” al carrer de Sant Fèlix, “la tauleta del
descarregador” o les dels “Barrachina”, una al carrer d’Amunt i l’altra, la de
Pepe, al d’Antonio Maura, són les
primeres que em venen a la memoria i que, sense saber-ho, ni tampoc
imaginar-ho, van ser de les primeres
“mesas dulces” de Castelló.
Per descomptat que mai se'ns va ocórrer nomenar aquells indrets com a
"taules dolces", més encara, si algú haguera tingut una ocurrència
semblant, de segur que tots els amics se li hagueren rigut, però, vet per on,
aquelles paradetes eren justament això, "candy bar", encara que per
als nostres pares i en la nostra llegua, allò només eren "taules de
coxinadetes", on pel gaudi i el plaer d'assaborir-les, calia desprendre's
dels pocs cèntims de què per un moment disposàvem.
Els temps evolucionen i ara, a les festes, a les reunions d'amics, a les
bodes, a les celebracions el "muntar una tauleta de coxinadetes" està
més que de moda, qui ens ho haguera dit fa 30, 40 o 50 anys...
I per si algú és més susceptible del que jo considere normal, no us preocupeu
que quan parle de "coxinadetes" ho faig amb un sentit totalment
afectiu, malgrat que en alguns casos allò que més ens arribava a temptar-nos i
atraure i ens segueix fent-ho d'aquell tipus de taula, siga tant ara com abans,
allò que diem és o pot arribar a ser poc saludable, elements comestibles amb
plaer sensorial però amb pocs nutrients.
Davant aquesta moda, davant aquesta "mesa dulce" que pensarien
ara els nostres avis i besavis, si no fa massa anys ens deien "Si menges
coxinades, se't corcaran les dents". Tot evoluciona, el món no para de
girar, i el que ens falta per veure!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada