La ciutat

La ciutat

diumenge, 28 de juny del 2020

Esnob?, xulo?, inconscient?, irresponsable? Capritxós?. Dubtes...


El concepte de mascota no sempre és el mateix a tot arreu i per tots. La gran majoria de nosaltres, els veïns de Castelló, associem el nom de mascota amb el d'animal de companyia. Uns animals que comparteixen la nostra vida quotidiana, i que no destinem a la feina ni tampoc els criem per sacrificar-los perquè es convertisquen en aliment; animals amb els quals convivim per motius socials, lúdics o fins i tot educatius, ja que no són poques les ocasions en què la mascota aconsegueix que "l'amo" acabe amb problemes com la soledat, millore la seua autoestima o la socialització.

Quan algú et diu que té una mascota, el més normal és que t'imagines que té un gos, un gat, un canari,  un lloro, un periquito o una petita tortuga, allò que al nostre poble coneixem amb el nom més o menys genèric de "mascotes convencionals" en ser les més populars per les seues característiques i per tradició.

És veritat que en els darrers anys altres animals com els conills, les fures, els llangardaixos o fins i tot els porcs vietnamites, comencen també per allò de l'esnobisme o de la moda, a "acampar" a algunes de les nostres cases, convertint-se en nous animals de companyia. La majoria de les vegades respon a una moda passatgera. Una pel·lícula, un famós o una sèrie, poden ser algunes de les causes que provoquen que certs animals salvatges es posen de moda i passen a ser domèstics.

Però on està el límit? I no em referisc al límit legal, que aquest està més que regulat. Em referisc al fet de tenir una mascota que se n'isca una mica del que és habitual.  Així, si algú et diguera que té una serp pitó com a mascota, que pensaríeu?

És veritat que les pitons, igual que les seues parentes properes les boes, són serps constrictores, i per definició, no verinoses, que s'alimenten d'ocells i mamífers menuts que maten per ofegament, i que l'ésser humà es troba fora de la mida habitual de les seues preses, de manera que generalment són inofensives, excepte si se les espanta o provoca, però com diuen al meu raval "si jugues en foc, tal vegada et cremaràs".

I és que tenir una serp pitó com a mascota, un rèptil que pot créixer de forma desmesurada, comporta una gran responsabilitat cap a un mateix, la família, els veïns i el mateix animal; no és cosa de broma, és un perill latent que no s'ha d'ignorar, més encara si pensem que mai amb aquell rèptil s'aconseguirà un vincle emocional, ja que la serp, per la seua pròpia naturalesa, mai mostrarà cap afecció envers el propietari, per més que aquest li dedique temps i atencions excepcionals.

I si amics, a la zona oest de Castelló, i en concret al carrer dels tarongers, hi ha un veí, o una família no ho sé, que al cinqué pis d'un edifici d'habitatges, sembla que de manera legal, té una serp pitó de tres metres "bambant per casa" i que, de manera fortuïta, vull pensar que per descuit, fa un parell de dies, va eixir-se'n per la finestra caient al patí interior i comú de la finca, havent-hi d'intervenir la policia i els bombers per fer-se inicialment càrrec de l'animal davant elgran ensurt que aquell va provocar entre el veïnat.

Serà per esnobisme, per fanfarroneria, o de manera inconscient, però el fet de tenir una serp d'aquesta grandària a casa, a mi em sembla una irresponsabilitat i no vull pensar que haguera pogut passar si "el bitxo" haguera acabat, no al pati sinó al clavegueram general, sense que ningú se n'adonara. Haguerà el propietari donat part  de la desaparició? Tinc els meus dubtes. En fi.... de pel·lícula de por!

I no només cal pensar en el propietari, que si, que potser siga molt responsable, però l'animal se li va escapar i això és greu, molt greu, també cal pensar en el mateix animal, malgrat que pot estar ben tractat, no ho sé, voleu dir que un pis és un bon hàbitat per aquest tipus de serps tan grans? Permeteu-me que seguisca dubtant...

No, digueu-me si voleu extremista, però no m'agradaria tenir a aquesta persona com a veïna i espere que la legislació s'endurisca i no hàgem de conviure amb "animals de companyia" que més que aquella el que ens donen siguen problemes personals, socials i relacionals derivats de la por i el pànic produït pel caprici d'una persona. Només ens falta això! Ai senyor!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada