La ciutat

La ciutat

dijous, 18 de juny del 2020

Es nota que ve l'estiu...


 I no precisament per l'arribada dels turistes que, ni nacionals ni forans, aquest any i per allò de l'estat d'alerta, encara no han arribat als nostres pobles i platges; però no hi ha d'estendre el pànic, sembla que d'una manera o altra, els governs, nacional, autonòmic i locals, estan fent tot el possible perquè aquesta "no arribada" prompte revertisca en una afluència més que massiva, falta veure si també segura, i la temporada d'estiu tinga els efectes per tots desitjats.

I quins són aquests efectes? Naturalment en primer lloc pels comerciants i hostalers, que els visitants "facen gasto" i, d'una manera o l'altra, es deixen els diners, fent entrar en beneficis aquells establiments que, després de més de tres mesos "passant-les dures", poden ara alçar el cap, ressorgir i salvar mínimament la temporada.

Però l'estiu i amb ell la calor, ens porta tots els anys, uns altres visitants que venint per quedar-se, no ajuden gens ni mica a què els veïns i turistes ens trobem a gust i gaudint dels nostres espais ciutat, de mar o de muntanya. Ja ho haureu imaginat, hui els protagonistes del meu comentari són els mosquits.

I és que aquest dípter d'antenes i potes llargues i primes i de cos esvelt, les femelles dels quals picant-nos ens xuclen la sang, en aquests dies ja són més que animals de companyia, i oportunistes, siguen de la classe comuna o tigre, de picada més molesta, proliferen ja per tot arreu.

És veritat que ací a Castelló i des de l'àrea de Medi Natural de la Diputació cada any, en arribar aquestes dates, s'intensifiquen els tractaments termoadulticides i larvicides contra els mosquits en el conjunt de la província i que en el cas concret del nostre ajuntament, des de l'àrea de Sanitat i Neteja, es fa un gran esforç, de temps, personal i diners, per portar un control complet de tot el terme municipal amb aplicació de tractaments amb productes biocides i eficaços.

Però quin és a hores d'ara el resultat? Serà perquè enguany ha plogut més, perquè els bitxos són més resistents, perquè les temperatures ara ja són més altres, o per qualsevol altre motiu conegut o desconegut, però el cas és que, com sol ocórrer cada any, encara no s'ha aconseguit tallar la proliferació de mosquits i ja hem començat a patir les nits en vela, a l'horta, a les marjals i fins i tot a la mateixa capital.

És aquest un problema que ve arrossegant-se estiu rere estiu i que genera molta preocupació, malestar i, sobretot, mala imatge, perjudicial per al turisme, pel veïnat i per la salut d'uns i d'altres. I el que és més greu, un problema que no és casual, que passa tots els estius i que cada any va a més i més prompte, de manera que no és excusa perquè cap administració puga dir que el que ocorre és una sorpresa.

No val amb una fumigació puntual, de tant en tant, no val un pla de xoc, necessitem tractaments continus i planificats que aconseguisquen eradicar la plaga, si és precís augmentant els recursos i que arriben, amb seny,  els tractaments aeris complementaris perquè les actuacions terrestres siguen més eficaces i poder tallar la presència dels mosquits, i cal considerar aquesta lluita com un assumpte de salut pública; en cas de no ser així, la batalla estarà perduda i la imatge oferida del nostre territori totalment irrecuperable.

Llig als diferents mitjans que ja s'estan dedicant molts esforços al tema, també econòmics, però de ser així, que no ho dubte, tal vegada siga que els esforços no estan anant en la línia efectiva o que falle la coordinació o els diferents tractaments. No ho sé, no sóc expert.

Però alguna cosa està fallant quan, jo com supose molts de vosaltres, ja fa dies que a les nits, al llit estant, escolte un brunzit, un so penetrant i desagradable que no em deixa dormir per molt que ho intente. Encenc el llum i el mosquit no apareix per cap costat, apague el llum i el brunzit torna. A la fi pense: "ja els tenim ací" i no em resta més que dir "benvingut siga qui a sa casa ve, torneu a ser els amos". Resultat: l'endemà ple de picades... es nota que ja està ací l'estiu!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada