La ciutat

La ciutat

dimecres, 17 de juny del 2020

Remors, remors, remors...

Després de més de noranta dies que portem de l'estat d'alarma, podem afirmar que "hem vist de tot", des d'aquells que encara tenen molta por, que tot i que sembla que de moment el més greu haja passat no ho veuen gens clar i mantenen unes mesures de seguretat extremes, fins a aquells que de manera totalment inconscient, des del primer moment van anar a la seua, sense importar-los gens ni mica la seua salut, i el que és més greu, la del demés, fent cas omís a totes les recomanacions i obligacions.

Tal vegada per això, perquè la gent som com som, al llarg d'aquestes tretze setmanes no han parat d'aparèixer a les xarxes socials una gran quantitat d'informació sobre aquest maleït virus, sobre el seu origen, la seua possible transmissió, els seus efectes, o inclús les substàncies miraculoses pel seu tractament, informacions la veracitat de les quals en moltes ocasions està en dubte o no pot corroborar-se, notícies vagues que poques vegades gaudeixen de confirmació o veritat, allò que coneixem amb els noms de rumors, remors, murmuris, xafarderies o faules, en definitiva i sovint mentides.

Amb quina finalitat? Si són llançats "amb mala bava", de manera gens innocent, ho són amb l'ànim de potenciar un desequilibri social, buscant trencar la confiança en els altres. La gent podem tenir por, podem tenir prejudicis, podem tenir ressentiments ... però no volem veure perdut l'equilibri de l'entorn en què vivim. En aquest cas darrere de la remor hi ha una font amb interessos concrets: crear discòrdia o falses esperances.

El problema és que la majoria dels rumors arriben a través de gent coneguda, "de persones de confiança", que no tenen motius per enganyar, però... que no saben de salut. T'ho envien perquè tenen necessitat de compartir immediatament allò que creuen, sense cap fonament, que pot ser-nos útil. Davant això, la millor vacuna és la tranquil·litat, intentant ser "observadors" i "reflexius" per evitar creure informacions falses.

Els majors transmissors de rumors són les xarxes socials, WhatsApp, la famosa aplicació per la qual circulen milions d'informacions i Twitter, on existent diferents comptes que donen informació massa vegades sensacionalista i irresponsable sobre aquesta malaltia, per no parlar de youtube o altres semblants.

També hi ha qui creu que alguns rumors es generen sols, per generació espontània, però no, mai és així, sempre responen a una cosa que "tinga interés", si no no

s'escamparien i, ara amb el coronavirus i el confinament, han trobat "un bon caldo de cultiu" per multiplicar-se en voler ser la resposta a una projecció de les nostres inseguretats, pors i creences irracionals.

Incerteses i pors van ser, i això només és un exemple sotil, per un rumor infundat, el motiu pel qual s'arribara a l'esgotament de la farina, els ous, la carn o el paper de vàter els primers dies del confinament.

Amb el pas dels dies les remors van anar diversificant-se i, a hores d'ara, s'ha publicat que més de 500 informacions, vídeos, imatges, comentaris, xifres... "circulen" pels mòbils i ordinadors que busquen crear encara més por o aprofitar-se'n de la situació d'alarma.

Pseudoteràpies, afirmacions sense experiència científica, sense cap ni peus, que analitzades fredament fins i tot "fan riure". Voleu uns exemples? Projectes de vacuna amb microxip, imatge viral en contra de l'ús de la mascareta, afirmacions sense proves que beure molta aigua i fer gàrgares amb aigua tèbia i sal o vinagre, elimina el virus, que Itàlia haja descobert la cura, que la causa de la malaltia siga un bacteri, que l'OMS haja prohibit fer autòpsies, que els asimptomàtics no contagien, que totes les làmpades ultraviolades eliminen el virus, que hi ha alguns complements alimentaris que suposadament prevenen, tracten o curen la infecció, que pot curar-se amb una beguda de gingebre, llimona, aspirina, canyella, mel, all i ceba... res d'això és veritat! Seguim? Crec que no fa falta.

Evitar les notícies falses és fonamental en aquest moment de desescalada, ja que són moltes les teories negacionistes que animen a la gent a pensar que tampoc és tan important la responsabilitat individual. Cal estar ben informats i acudir a les fonts fiables, només així les mentides, més prompte que tard s'acabaran... o no?

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada