La ciutat

La ciutat

dimarts, 30 de juny del 2020

Voleu dir que hi ha algú que li fa cas?


Hui, 30 de juny, és el Dia Mundial de l'Asteroide. Si, he llegit en algun mitjà que a proposta de l'Associació d'Exploradors de l'Espai, el desembre de 2016 en el 71é període de sessions de l'Assemblea General de l'ONU va proclamar el dia de hui com Internacional de l'Asteroide, commemorant-se per primera vegada l'any 2017,de manera que avui és el 4t dia mundial de l'asteroide.

Amb quina finalitat us preguntareu tal vegada com jo ho he fet, la resposta sembla quasi de pel·lícula de ciència-ficció: conscienciar la població del perill que suposa el possible impacte d'un asteroide contra la Terra.

És veritat que la celebració d'un dia mundial o internacional suposa una oportunitat per sensibilitzar el públic en general sobre algun tema relacionat amb qüestions d'interés, però voleu dir que aquest assumpte dels asteroides desperta algun tipus d'interés entre el nostre veïnat?

No serà tot màrqueting camuflat? No serà un dia assenyalat al calendari perquè uns pocs individus o grups satisfacen les seues necessitats? No oblidem que "Asteroid Day" va ser una iniciativa cofundada el 2014 pel Dr. Brian May, astrofísic i guitarrista principal de QUEEN, juntament amb Danica Remy, presidenta de la Fundació B612, Rusty Schweickart, astronauta de l'Apollo 9 i el cineasta Grig Richters i que van arribar a pressionar a la mateixa ONU fins a aconseguir aquest reconeixement mundial. Però no ens atabalem, siguem sensats i anem a pams...

En primer lloc cal recordar que un asteroide és un cos celeste rocós, més petit que un planeta i major que un meteoroide, que la majoria dels coneguts i estudiats orbiten entre Mart i Júpiter, a la regió de sistema solar coneguda com a cinturó d'asteroides, que altres s'acumulen en els punts de Lagrange de Júpiter, i que la major part de la resta creua les òrbites dels altres planetes molt més llunyans.

Ara, anem a allò que pot arribar a preocupar... La pregunta és: poden arribar a caure i impactar sobre els nostres caps? Si pensem que tot el que està dalt pot caure, aleshores direm que els Near Earth Asteroids o NEA, els asteroides més propers a la Terra, i els Near Earth Objects, els NEO, que són els asteroides més els cometes, clar que poden caure; però que en caiga algun, és quasi impossible, ja que dels 4.000 estudiats, no hi ha cap que estiga a menys de 5 milions de quilòmetres de la Terra. Així que seguretat cap, tot i que la possibilitat és baixa i la caiguda poc probable, l'amenaça està ací fora...

Diuen els entesos que va ser l'any 1908, en fa més de 100, quan un asteroide conegut com el bòlid de Tunguska, va caure sobre Sibèria, destruint més de 2.000 quilòmetres quadrats de bosc, més de 80 milions d'arbres, sent tanta la quantitat d'energia alliberada que l'explosió va ser detectada a milers de quilòmetres de distància, trencant finestres i fent caure a la gent a terra. I ara el que resulta més curiós, els informes de testimonis presencials suggereixen que a l'almenys tres persones podien haver mort en l'esdeveniment. Tres persones! No entenc res...

Realment quin és el risc? Segons la NASA, diàriament sobre la Terra cauen unes cent tones de material interplanetari, la majoria d'aquest material és pols que s'allibera dels cometes. I que en una mitjana de cada 10.000 anys, hi ha la possibilitat que asteroides més grans de 100 metres puguen impactar sobre la Terra i causar desastres en l'àmbit local o generar onades que inunden àrees costaneres.

La tecnologia actual permet detectar un objecte que s'acosta al nostre planeta amb diversos anys d'anticipació, però en tot cas, els experts diuen que ningú hauria de preocupa-ser massa per l'impacte d'un asteroide a la Terra, ja que en aquest moment, no es coneix cap asteroide que tinga una "probabilitat significativa" d'impactar sobre la Terra en els propers..... cent anys!

Un dia internacional, el de hui, que de segur que passarà ací a Castelló, i a la gran part de l'Estat Espanyol, sense pena ni glòria, o millor encara amb més pena que glòria, perquè malgrat que l'Agència Espacial de Luxemburg, el Museu d'Història Natural d'Àustria a Viena, el Museu Grec de Meteorits d'Atenes a Grècia o the Spaceguard Center del Regne Unit conviden al públic a visitar exposicions, mostres o llancen esdeveniments curiosos, ací, a casa nostra, aquest 30 de juny, només serà el 182 de l'any, i dia de la celebració de la solemnitat dels protomàrtirs de l'església romana... i demà juliol!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada