La ciutat

La ciutat

dissabte, 27 de juny del 2020

De la roda dels diners a la de la cultura.


Castelló va disposar des dels primers anys després d'acabada la guerra amb unes dependències de Governació: Govern Civil, Diputació Provincial i Delegació d'Hisenda, ubicades en l'antic convent de Sant Agustí, al carrer Major, i a partir dels anys 50 del segle passat, van iniciar-se les diferents construccions que havien d'albergar aquelles institucions, Diputació i Govern Civil a tocar de la plaça de Maria Agustina i, edifici d'Hisenda a l'hort dels Corders.

Així i sobre una part de l'ampli solar que pertangué des del segle XV al Gremi de Corders de Castelló, i que una volta acabada la Guerra Civil, l'any 1939, va passar a ser propietat municipal, situat al costat de l'actual avinguda del Rei En Jaume, fou aixecat un edifici que, amb el pas dels anys, va adquirir la categoria "d'emblemàtic" i dels més sòlids i imponents que a la ciutat encara tenim: l'antiga seu de la delegació d'Hisenda.

Un edifici construït seguint el projecte redactat el 1946 pels arquitectes Francisco Echenique Gómez, Luis Felipe Quijada Martínez i Mariano Nasarre Audera, amb direcció d'obres de l'arquitecte Vicente Traver Tomás.

Fou inaugurat amb gran solemnitat, tal com o va recollir l'endemà a tres columnes el diari Mediterraneo, tal dia com hui fa seixanta-cinc anys, un dilluns 27 de juny de 1955; una construcció en la qual destaca sobretot la seua imponent façana de diferents estils, predominant el constructivisme, una forma d'arquitectura que es va desenvolupar a la Unió Soviètica en la dècada dels anys 20 i 30, i un bon exemple de l'arquitectura oficial del franquisme en la postguerra.

Un edifici que per més de cinquanta anys va ser el lloc de tramitació de documents de gestió comptable de la Direcció General del Tresor Públic, així com seu provincial de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat i Gerència Regional i Territorial del Cadastre i que, al novembre 2006, va tancar les portes en traslladar-se a un nou edifici més versàtil i amb més capacitat, ubicat al Passeig de Ribalta.

Però tornem al moment de la seua inauguració... Al costat de totes les autoritats locals, Governadors Civil i Militar, Alcalde, President de l'Audiència, de la Diputació, Comandant de Marina..., van desplaçar-se des de Madrid, diferents Directors Generals, cas dels de Propietats, Contribucions o Assegurances i alguns Caps de Secció, presidint i beneint les instal·lacions en nom del bisbe l'arxipreste de Santa Maria, mossén Joaquim Balaguer.

Després de diferents discursos oficials d'agraïment i propaganda, en recordar que aquesta inauguració era una més mitjançant les quals el Ministeri demostrava l'interés per dotar a les províncies de "serveis dignes i adequats", l'acte va acabar amb l'oferiment als convidats "d'un vi espanyol".

En tancar les portes, aquell mateix any 2006, el Govern Central, l'Ajuntament de Castelló i la Universitat Jaume van signar un conveni de cessió i ús de l'immoble, donant pas a una ambiciosa obra de rehabilitació integral del mateix, reforma en la qual van invertir-se més de 4 milions d'euros.

Finalment, el 24 de febrer de 2017, fa ja més de tres anys, va obrir de nou les portes reconvertit en un gran contenidor cultural i rebatejat com el "Menador", en referència a la figura del xiquet que ajudava l'artesà que fabricava fils amb les fibres de cànem rastellat, i també amb un significat simbòlic, perquè amb aquest Menador, UJI i Ajuntament volen fer girar una altra roda, la roda de la cultura.

Poques coses feien a molts castellonencs més por que haver d'anar a fer alguna gestió a Hisenda ... La por que inspirava només l'edifici ja era prou, de vegades fins i tot era pànic el que entrava quan calia fer alguna gestió, més encara si s'acudia per haver rebut alguna notificació... traspassar aquell llindar i trobar-te amb grans finestrals, luxosos marbres i amples escales, en un Castelló de cases baixetes i humils, era prou.

Ara resulta fins i tot curiós quan escoltes: “Ja no em fa por anar a Hisenda”, la por s'ha perdut, l'edifici s'ha humanitzat, i tot i que Hisenda seguim sent tots, Castelló és des de fa tres anys més cultura. Feliç aniversari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada