La ciutat

La ciutat

divendres, 8 de maig del 2020

Consumir... cultura.


 Usar, gaudir o servir-se d'alguna cosa, això és consumir. La nostra, una societat avançada, capitalista i massa vegades contradictòria, basada en la creació de necessitats, vivim, ens agrade o no, en una societat... de consum.

Són moltes les necessitats reals que tots tenim, començant per les fisiològiques (menjar, beure, respirar...), passant per les de seguretat i protecció (salut, educació, cura de béns...) fins a arribar a les socials (amistat, acceptació...) i d'estima (confiança, atenció...).Però en una societat avançada, per damunt d'aquelles, les bàsiques, és troba la necessitat de ser, d'autorealitzar-se. És la necessitat més elevada de l'ésser humà, la que dóna sentit vàlid a la vida i pot assolir-se per mitjà del desenvolupament potencial d'algunes activitats, variades segons la  personalitat de cadascú.

Així, l'autorealització, allò que també anomenem donar sentit a la vida, per alguns vindrà a través de l'esport (guanyar un campionat, batre una marca...) per a altres serà formar una família o, tal vegada, adquirir una ampla i variada cultura (artística, literària, teatral, cinematogràfica...) I és en la vida quotidiana, en el dia a dia, en l'espai immediat, quan les persones a més a més de construir el nostre sentit vital, busquem satisfer el nostre sentit cultural, sobretot amb l'aprofitament d'allò que anomenem genèricament "temps lliure".

Els mateixos governs nacionals, autonòmics, provincials o locals, les entitats públiques i/o privades, ens ofereixen al llarg de tot l'any múltiples i variats projectes per "enriquir-nos culturalment. És important tenir ciutadans formats culturalment, i a la vegada també ho és disposar d'una ampla i variada oferta cultural que ens permeta fer una tria d'acord amb els nostres gustos i preferències.

En l'àmbit local la Diputació provincial centralitza al "Centre Cultural de les Aules" una programació anual d'exposicions, concerts, recitals o teatre; l'Ajuntament ens ofereix, a banda d'una variada agenda mensual cultural local, diferents cicles d'exposicions, música, teatre, així com fires literàries, el MUCC, xarrades al Menador, rutes culturals o activitats al planetari; també la Universitat Jaume I mitjançant el Paranimf, un equipament cultural amb vocació de servei públic, ofereix a la ciutadania de Castelló una programació estable i periòdica d'exposicions, música, cinema i arts escèniques durant l'any acadèmic. Si li afegim la programació d'entitats privades, llibreries, societats, clubs, espais de música i dansa... podem afirmar sense por a equivocar-nos que Castelló "és i consumeix cultura".

Però totes les activitats culturals de les diferents entitats, a les que estàvem acostumats, des de fa ja dos mesos, i per necessitat sanitària, van haver de penjar els cartells de cancel·lació de propostes i tancament de portes.

Des de mitjans del mes de març que els concerts estan suspesos i les llibreries tancades, igual que els teatres, auditoris i altres espais creatius. No obstant això, el confinament a què els veïns ens veiem sotmesos, no s'entén sense cultura.

La societat castellonenca s'ha aferrat a la cultura en tots els seus vessants i s'ha reinventat. Primer van ser les mateixes xarxes socials les que van omplir-se de manera espontània de concerts i audicions d'artistes locals que van compartir i fer-nos més agradables els dies a casa; després va afegir-se la diputació amb l'obertura i possibilitat de descàrrega gratuïta de bona part del fons del catàleg digital de publicacions, també l'ajuntament amb el MUCC i el Planetari van obrir-se amb activitats divulgatives per a totes les edats, i la universitat va reduir el preu de venda dels llibres electrònics... Accions encaminades a aconseguir que el consum de cultura, ara per necessitat a casa, no baixara, no es ressentira.

En les diferents fases de l'eixida i el retorn a la vida social, la cultura s'incorpora de forma progressiva en totes les fases, des de la inicial obertura de llibreries i arxius de la fase 0, fins a la normalització als teatres, auditoris, sales de conferències i espectacles culturals. Comença allò que hom anomena "la llum al final del túnel".

Un túnel que pot ser més o menys llarg i amb l'esperança "que tot torne a la normalitat" prompte, s'anuncien noves fórmules de consum cultural a casa, cas de la Universitat que, a partir de hui mateixa, posa en marxa el projecte "Paranimf en parèntesi", un cicle de música, dansa, teatre, titelles, circ o monòlegs en forma de càpsules escèniques i peces breus d'autors propers, locals, o la diputació que ha afegit el projecte "cortometrando", emissió els dissabtes a les 19 hores de diferents curtmetratges, obrint-nos l'oportunitat de viatjar al llarg de la província, ja que tots els curts han estat filmats en emplaçaments reals i naturals de Castelló.

El pla de xoc està en marxa, esperem poder arribar aviat a la darrera fase del desconfinament i recuperar la normalitat cultural a Castelló, les múltiples activitats i l'ampla programació; mentre aquell dia arriba, seguim consumint cultura, no és tan difícil!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada