La ciutat

La ciutat

dissabte, 30 de maig del 2020

Una història encara sense final...


 Per allò de tenir la sort de viure en "una unifamiliar", per disposar d'una teulada pròpia, per allò de l'ecologisme, per estar cada dia més conscienciats que el futur han de ser les energies renovables i, també perquè no dir-ho, per tractar d'estalviar alguns euros a l'any, a la fi del 2019 vam instal·lar al sostre d'una part de l'habitatge unes plaques solars i, així, vam convertir-nos en propietaris d'una instal·lació solar fotovoltaica d'autoconsum.

Una instal·lació de producció i consum d'energia "verda" que, naturalment, i en primer lloc, va haver-se de regular davant la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball de la Generalitat Valenciana, aportant tota una sèrie de documentació facilitada tant per mi com a beneficiari com per l'empresa que va efectuar-me la instal·lació.

Al mateix temps calia fer gestions davant la distribuïdora i comercialitzadora de l'energia per aconseguir que l'excedent de producció que la meua instal·lació podia arribar a tenir i que era "retornada" a la xarxa elèctrica general, poguera d'alguna manera ser compensada econòmicament en "descomptes" a la factura, així com fer un canvi de tarifació i acollir-se a la nova facturació "plan solar".

La instal·lació va ser legalitzada i va començar a produir la darrera setmana del mes de desembre del 2019 i tota la documentació va estar presentada abans de finalitzar l'any. Tot semblava que eixia tal com s'esperava...

Com al nostre país és normal que les "coses oficials" vagen molt lentament, la mateixa comercialitzadora, i mentre se suposa estan realitzant-se totes les gestions, va aplicar-me 10 euros mensuals de descompte per un període de 6 mesos, per compensar l'energia que jo "retornava" a la xarxa, fent-ho realitat en les factures emeses en març i abril, a raó de 30 euros per factura.

I així arribem a la darrera factura emesa fins ara, la corresponent a finals de maig, on descomptats ja els 6 mesos de "descuento campaña" no apareix cap deducció, tot i que jo segueix diàriament "retornant energia" a la xarxa general. Què està passant?

No és fàcil aclarir-se telefònicament amb una gran companyia, amb molts departaments i seccions, on "les musiquetes" després de passar d'un "agent" a un altre, són contínues i quan aconsegueixes ser atés, has de repetir el mateix fins a l'avorriment mil i una vegades.

Així en aquesta darrera setmana he parlat amb la Comercialitzadora (i-DE), la Distribuïdora (Curenergia), el servei d'autoproducció i fins i tot el d'avaries i assistència tècnica d'Iberdrola i finalment cap agent ha estat capaç de dir-me el perquè la meua instal·lació encara no està "autoritzada" per rebre la compensació que puga correspondre'm per l'energia sobrant que produeix i que retorna a la xarxa general.

És veritat que dijous vaig contactar amb una "agent" que, amb una gran humilitat, va reconéixer que no sabia com després de tant de temps, la gestió no estava resolta, que no sabia si era que la distribuïdora hauria d'inspeccionar el sistema, però en cas de ser així, no hauria de suposar major inconvenient, ja que la instal·lació va ser aprovada per l'organisme públic corresponent i, per tant, no s'entén de cap manera el perquè està "tardar tant" a finalitzar el procés, per a continuació aconsellar-me que dirigira un "e-mail" a la distribuïdora on demanara en quin moment del procés de tramitació es troba la meua instal·lació. Així ho vaig fer i reste a l'espera de contestació... Que us sembla?

No sé "on s'haurà produït el tapó", si serà per la ineficàcia de la Conselleria, d'algun departament d'Iberdrola o algun defecte en el procés, però, a hores d'ara, puc afirmar i així ho faig, que tot el procés a més a més de ser llarg, està resultant-me molest. Algú podrà ajudar-me?

Entenc que com a la tramitació participen diferents nivells de l'Administració, així com les companyies elèctriques, puga resultar llarg. Però tant? I sense cap explicació? Que voleu que us diga?, em sent una mica abandonat... i el què és més trist, que la història continua, que no s'ha acabat, tot i que espere poder contar-vos el final prompte, o no.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada