La ciutat

La ciutat

divendres, 22 de maig del 2020

Santa Rita: tard o d'hora també arribarà.


 Fa dies, tal vegada algunes setmanes, no ho sé amb certesa, que les portes de l'edifici noble del nostre ajuntament romanen tancades més hores del que és normal. Això no vol dir que no s'hi treballe, però es fa d'una altra manera.

Els funcionaris municipals que desenvolupen la seua tasca diària a les oficines d'aquell edifici de la Plaça Major, personal administratiu majoritàriament, han hagut d'aprendre a treballar amb el confinament i, supose, molts d'ells i d'elles continuen realitzant les seues tasques des de casa.

L'ajuntament no pot parar perquè la vida continua. Malgrat que "la cosa pinta bé", possiblement la volta completa a la normalitat laboral dels funcionaris i les funcionàries municipals, igual que passa amb els funcionaris de la Generalitat, encara sembla estar lluny.

El més normal serà que la tornada a la feina dels funcionaris, el retorn presencial als seus llocs de treball, siga gradual i progressiva i d'acord amb les fases, aquesta s'inicie a partir de la fase 2 i s'allargue a la 3, començant per aquells departaments considerats prioritaris.

En cas de no haver passat res, els funcionaris municipals de Castelló, haurien fet festa a la Magdalena i a Pasqua principalment, i també hui, divendres 22 de maig, en què se celebra "Santa Rita de Càssia", patrona a més a més de les causes perdudes i impossibles, i a Espanya també dels funcionaris municipals.

Aquest patronatge probablement no té un origen religiós, res tinga a veure amb la vida de la santa italiana dels segles XIV-XV, sinó, tal vegada, amb el refrany popular "Santa Rita, Rita .... el que es dóna, no es treu" en al·lusió al fet que les places laborals dels mateixos són vitalícies i, un cop aconseguides, resulta molt difícil perdre aquest lloc de treball.

No sé res de la festivitat de Santa Rita d'aquest 2020, si s'haurà suspés o s'haurà ajornat. Si hi haurà hagut nomenament de regina per prendre el testimoni a les seues antecessores, Lola Llopis (2019), Teresa Gimeno (2018) o Núria Martí (2017), per citar les més recents. Tampoc si hi haurà pogut haver imposició de banda per part de l'alcaldessa en presència d'alguns regidors de l'equip de govern o de l'oposició i, el que supose els haurà costat més, d'una banda el no poder celebrar la missa festiva i, d'altra, renunciar al dinar de germanor al que estaven acostumats els darrers anys, unes hores de confraternització i esglaiament.

I és que tot i estar a la fase 1, i tenir una major llibertat de moviments, no poden celebrar-se esdeveniments amb més de 10 persones i, naturalment, aquella festa era, pel nombre de funcionaris que hi ha al nostre ajuntament, molt més nombrosa.

Així que Santa Rita 2020 també passarà a la història per la seua "no festa oficial" i des de l'arquitecte municipal al darrer conserge de centre escolar, passant per enginyers, bombers, policies, músics i administratius, els més de 1.500 funcionaris municipals, tots hauran d'esperar temps millors.

Amb la premissa d'anteposar la salut de les persones, els serveis municipals continuaran organitzant-se en funció del seu caràcter essencial o no essencial, essent aquesta classificació la que determinarà en les setmanes vinents la continuïtat del teletreball o la incorporació física al lloc, i mentrestant, la festa haurà d'esperar.

De segur que mai abans s'havia produït una contingència d'aquesta dimensió, per tant es requereix molta coordinació per aconseguir eficàcia. Malgrat ser el dia de la patrona, el funcionariat municipal de segur que seguirà treballant, des dels domicilis, a peu de carrer o des de les oficines... Santa Rita, la patrona, la santa dels casos perduts i causes impossibles, escoltant els treballadors municipals, intercedirà davant Déu perquè passe prompte aquest moment difícil pel nostre poble. Temps tindran per celebrar-la. Açò, tard o d'hora, també arribarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada