La ciutat

La ciutat

dilluns, 25 de maig del 2020

Turisme


 Ahir, després de quasi tres mesos sense anar, amb una sensació una mica estranya, vaig acostar-me a la que fa més de 40 anys és la residència d'estiu, a la costa, a Benicàssim, i ho vaig fer per allò que és costum, "pegar una volteta i comprovar que tot està en ordre".

Aquest fet que, en altres moments haguera estat del tot habitual, va convertir-se, sense voler, en "un anar descobrint". Ja en el trajecte, tot i que era diumenge, que el temps acompanyava i que estem a la segona quinzena de maig, el nombre de vehicles que circulava per la carretera no era considerable, com tampoc els que hi havia aparcats a les voreres o dins el mateix recinte estiuenc.

La piscina, les pistes de tenis, les zones comunes, tot restava buit i en silenci, i no penseu que era molt aviat d'hora, podien ser perfectament les onze del matí. També el que contemplava des de la terrassa no era gens habitual, alguna finestra oberta, però poques, algun veí a la terrassa, però pocs, l'hotel i el lloc de venda de premsa tancat i, això si, alguna parella pel passeig, amb o sense xiquets i amb o sense mascareta.

És veritat que la platja tampoc estava en condicions, muntons de sorra per escampar, reparació d'algunes zones del passeig, passarel·les d'accés sense col·locar i cap rastre de para-sols i llocs de lloguer d'hamaques, jocs infantils clausurats i biblioteca de la mar tancada, tot esperant la nova fase, crec que la tres, el moment en què el seu us puga ser autoritzat; sembla que "tot s'està preparant" per a les setmanes vinents, per a l'arribada del turisme.

I és que per allò del coronavirus i del confinament dels darrers mesos, sembla que aquest estiu del 2020 s'ha d'aconseguir més que mai, que tornant a la normalitat, han de ser els turistes els que han de salvar-nos la temporada.

La província de Castelló, per tradició, en arribar a l'estiu rep un 80% de visitants "nacionals" i només un 20% estrangers, i en el cas concret de Benicàssim, suspés el FIB i en l'aire el Rototom, allò que més interessa ara no és, com fiquem per cas a Benidorm, l'apertura de fronteres internacionals, el que més interessa és la mobilitat interprovincial, arribar a la fase de la desescalada en què puguen venir a les platges, Aragonesos, Castellans o Manxecs, i ho puguen fer amb total garantia.

Per això pot ser una bona iniciativa que l'aeroport de la Vilanova fomente les rutes nacionals, tot i que justament la primera de les proposades per aquest estiu, siga amb Bilbao, una ciutat i província, amb "costa i muntanya", elements semblants als nostres, i encara que en principi el nostre siga un millor clima, pot no ser suficient alicient per aconseguir el desplaçament de visitants a l'estiu. No veig als veïns Bascos passejant per les nostres platges i prenent alguna cervesa a les terrasses, tot i que, a hores d'ara i per poc més de 50 euros, la companyia VOLOTEA  oferisca vols d'anada i tornada a la capital del País Basc pel mes de juliol.

Considerant que el turisme provincial i sobretot el de costa i més encara el de Benicàssim és un turisme majoritàriament familiar, de segones residències en propietat o règim de lloguer no haguera estat tal vegada més convenient iniciar una ruta aèria regular amb alguna capital espanyola sense mar, com Madrid?

La crisi econòmica conseqüència de la pandèmia malauradament influirà en les restriccions massives de viatge, amenaçant de deixar una temporada de turisme 2020 per oblidar. No obstant això, l'aturada pot accelerar el desenvolupament d'un turisme menys massificat, i més respectuós amb el medi ambient ...

No crec que la pandèmia canvie massa el concepte d'estiu dels castellonencs, tal vegada si d'aquell 20% d'estrangers que fins ara ens visitaven, El que si canviarà pel que estem intuint, serà el protocol d'accés a platges, terrasses, bars, restaurants i locals d'oci.

Parlarem d'un turisme més diürn que nocturn? Parlarem d'un estiu sense riscs per qui vinga i sense risc pels que ací vivim? Parlarem de turisme amb garanties d'asèpsia individual? ... De moment tot i haver-hi moviment, tot i que el mateix president del Govern ens ha convidat a iniciar ja la planificació de les vacances d'estiu, encara és prompte per donar resposta a aquestes i altres qüestions, temps al temps, encara som a la primavera, no tinguem pressa....

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada