La ciutat

La ciutat

diumenge, 3 de maig del 2020

Mig pontifical.


Encara faltaven unes setmanes perquè jo vinguera al món. L'1 i 2 de maig de 1954, van celebrar-se les festes patronals de la ciutat, les dedicades a la Mare de Déu del Lledó. Feia 30 anys que aquella havia estat coronada i "la farola" era i ho continua sent testimoni mut d'aquell gran esdeveniment.

Poc ha variat la celebració en aquests 66 anys transcorreguts: volteig de campanes, sabatina, gojos, salve i actuació musical de la banda municipal a l'esplanada, van ser els actes celebrats aquell dissabte primer de maig. També la missa solemne i la processó general van ser els dos actes principals del diumenge.

Malgrat que aquest 2020 serà molt especial, malgrat que ni ahir dissabte ni hui diumenge "el fervor popular" podrà manifestar-se públicament, estic segur que en molts cors castellonencs hui, a més a més d'estar ocupats per l'estima envers la mare, també tindran un lloc especial, un raconet, per la mare de tots, per la Verge hortolana i marinera, que ara en soledat, però quan tot açò passe, ens estarà esperant a Lledó.

Des de la distància temporal i rellegint la crònica de la festa d'aquell 1954, voldria compartir algunes observacions que m'han cridat l'atenció. Dos moments del diumenge, el primer aquell que fa referència a la celebració de l'ofici solemne, de la missa oficiada pel bisbe de la diòcesi de Tortosa, Manuel Moll - cal recordar que no tindríem seu bisbal fins a l'any 1960-, celebració "de mig pontifical".

Curiós allò del mig pontifical no trobeu? Tot i que la cerimònia va comptar amb l'assistència de l'ajuntament en Ple i sota maces, els governadors civil i militar, el president de la diputació i la junta de la confraria, tot i ser solemne, tot i ser celebració cantada per la famosa Schola Cantorum dirigida per mossèn Ramon Royo, aquella va ser "de mig" pontifical.

Sabeu quina és la diferència entre "mig i pontifical complet"? Resulta curiós però té a veure amb la capa que porte el bisbe. Resulta que els bisbes si celebren de pontifical, han de portar una capa anomenada "magna", una peça llarga i solta, sense mànigues, que es col·loca a les espatlles, que té una caputxa i una cua llarga trucada cauda, de tres metres i mig, mentre que si la celebració és de "mig", aleshores la capa litúrgica, ja no és la magna, ara és "la pluvial", un ampli mantell llarg, gairebé fins als peus i obert a la part davantera, lligat al pit per un fermall anomenat 'racional'. Amb un origen secular i més humil deriva, com suggereix el seu nom, d'una primitiva capa per la pluja. Mig pontifical, sinònim de menys pompositat, menys boat.

Si a açò li afegim que a la missa de mig pontifical no és el bisbe el celebrant, aleshores, ens podem seguir preguntant: qui va celebrar aquella solemnitat? El cura arxipreste de Santa Maria mossèn Joaquim Balaguer, ajudat pel diaca Eugeni Messeguer i el subdiaca Tomàs Pallares, exercint de Mestre de cerimònia l'escolapi Salvador Peiró i fent el sermó el caputxí Leon de Vinalesa. Capellans si que hi havia, però no de "gran solemnitat", mancava, tal vegada per humilitat, la capa del bisbe...

I si la celebració, tot i ser "de mig", va resultar d'allò més lluïda, no ho va ser menys, malgrat l'amenaça de pluja, la processó de la vesprada, encapçalada pels guàrdies municipals, seguida per fidels amb ciris, les cambreres, la Junta de la Confraria, i la imatge amb la peanya, escoltada pels guàrdies rurals i l'esquadra de gastadors del regiment. Després el bisbe, no sabem si amb cap o sense,  i alguns capellans, i a continuació les forces vives, ajuntament, governadors i president de la diputació. La processó la tancava, com estava manat i acceptat, un piquet del regiment amb esquadra de tambors, cornetes i banda.

Acabada la processó i com era i és costum van elegir-se els nous càrrecs, Francisco Pardo com a regidor procurador, Alejandro Garcia Guinot com a clavari i Salvador Pascual representant de la llaurança. No, encara no  era popular nomenar-lo Perot!

Altres temps, altres persones, el mateix fervor, la mateixa Verge i Castelló, als seus braços. Visca la Mare de Déu de Lledó pe sempre! Açò passarà i prompte tornarem a pregar als Seus peus...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada