La ciutat

La ciutat

dimarts, 5 de maig del 2020

No tinguem pressa...


 Tal vegada condicionats perquè l'activitat del mercat de venda no sedentària, el mercat ambulant d'alimentació, de productes alimentaris de primera necessitat a Vila-real, conegut popularment com el "mercat de la fruita i la verdura", tot i que reduït i canviat de dia, en lloc de tres dies, dimecres, dijous i divendres, passa a un, dissabte, i en un nou emplaçament, aparcament enfront dels jutjats, en reprendre la seua activitat el passat dia 2, van escoltar-se algunes veus a Castelló al voltant del que podia passar amb la celebració dels mercats semblants a la capital.

I és que també a Castelló tècnicament era possible la realització dels seus mercats ambulants, no sent massa dificultós establir les mesures de prevenció exigides com la limitació de parades, la possibilitat de mantenir la distància mínima de dos metres entre les persones i respectar la separació amb el venedor, a més a més de considerar que aquells es realitzen en uns espais on pot controlar-se, sense massa dificultat, l'entrada i l'eixida de persones, així com l'aforament.

És sabut que al nostre terme municipal es celebren setmanalment al llarg de l'any dos mercats ambulants, el del dilluns al recinte de fires i mercats, i el del divendres al Grau, i que aquests tenen el gros de les parades en productes variats, roba i calçat, marroquineria, quincalla, productes tèxtils, productes musicals, productes de decoració i també, no cal dir-ho, en aliments com ara fruites, verdures, conserves, fruits secs i salaons. Tot de primera necessitat? Permetu que tinga els meus dubtes...

És veritat que en són molts els castellonencs que, sobretot si el temps acompanya, per costum, tradició o simplement per passejar, s'acostem, dilluns o divendres, a aquells mercats, ja que, en moltes ocasions, els venedors solen tenir preus més barats, i per tant és difícil, quasi impossible tornar a casa amb les mans buides. Uns mercats amb gran poder d'atracció que, per allò del coronavirus i confinament, no s'han tornat a celebrar des dels passats 13 i 16 de març, divendres i dilluns, respectivament.

Sembla que tot i que el Consell Valencià  autoritzava el passat dijuos 30 d'abril la possibilitat de venda ambulant de productes de primera necessitat, l'ajuntament de Castelló, podent adquirir-se els productes autoritzats a les tendes dels barris o supermercats, no estava massa convençut que la mesura d'obrir, fora l'encertada, a la vegada que els organitzadors veien inviable l'apertura, per haver de cobrir entre uns pocs, a més a més de les taxes, els costos de neteja i seguretat.

Per coincidència en què divendres passat, va ser festiu, el del  Grau, no va realitzar-se, però la solució no estava presa...

És un fet evident que les condicions de mercat a l'aire lliure, a la via pública, poden ajudar a rebaixar el perill, però també és evident que el govern nacional no està massa convençut de la conveniència d'autoritzar l'apertura dels mercats ambulants en aquests moments, deixant-la per a l'anomenada fase 1, que si tot va com ha d'anar, s'iniciarà el dilluns 11, amb un augment de la varietat de productes a vendre i, per tant, de parades, però havent-se de complir a més a més de totes les condicions de les mesures sanitàries, una limitació inicial del 25% dels llocs habituals i una afluència màxima de la tercera part de l'aforament.

Per tant, no tinguem pressa, l'ajuntament no en té, tampoc l'hem de tenir els veïns, i menys els venedors, i esperem que passe una setmana més, i la que ve puguem tenir dos mercats, Castelló i Grau, tot i que reduïts i amb unes exigències a complir per tots, molt més variats i complets, amb tot, de tot i per tots, on poder triar, i no uns mercats parcials i limitats a uns productes difícilment identificables, en alguns casos, de primera necessitat o complementaris.

I si no hi ha garanties, no siguem inconscients, no tinguem pressa, no passa res si no podem tenir els nostres mercats ambulants la segona, la tercera setmana o tot el mes de maig, que les presses no són bones per ningú, siguem responsables i que l'ansietat no interrompa els avanços, sense pressa tot es restituirà, segur que tot tornarà als seus carrils normals, tot depén de nosaltres, més aviat del que ens imaginem ens tornarem a veure i saludar-nos "al dilluns" o al Grau, tant s'hi val quan ho fem, però quan es faça que siga amb totes les condicions!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada