La ciutat

La ciutat

dimecres, 6 de maig del 2020

Posar portes al camp...


 L'expressió posar portes al camp serveix per a indicar que algú tracta d'impedir el que no es pot evitar. El seu significat és equivalent a altres com voler la lluna en un cove, voler tocar el cel amb la mà, demanar l'impossible, voler agafar la lluna amb les dents, voler treure pols de sota l'aigua, donar cops d'espasa a l'aire o no poder-se agafar per enlloc.

Una frase purament col·loquial per donar a entendre la impossibilitat de posar límits al que no els admet i que hui m'ha vingut a la memòria quan he escoltat una notícia al telediari valencià, l'anunci fet pel President de la Generalitat, el senyor Puig, que d'entrada m'ha semblat pintoresca, i que parlava de l'accés a les platges valencianes aquest estiu, accés que sembla estarà regulat per un pla d'usos, per tal de reforçar la seguretat dels usuaris.

Coneixem que des de Vinaròs fins a Almenara, disposem a Castelló de 120 quilòmetres de costa i que, aquesta en una gran majoria és accessible als banyistes, siga en amples platges o xicotetes cales, i de molt fàcil accés, de manera que regular l'aforament, tant a l'entrada com a l'hora d'evitar massificacions en alguns punts, sembla quasi del tot impossible, ja que no va haver-hi prou "guàrdies" per a vigilar la gent.

De moment i  en el marc del Pla per a la transició cap a la normalitat, des de hui mateix, l'ajuntament de Castelló, reobri les platges i permet els passejos i la pràctica d'esport amb restriccions, permeten-se el gaudi de la platja a la ciutadania en general, però sense accés a la mar, en cap cas  per tant, es permetrà la permanència a la sorra per a descansar, prendre el sol o fer ús de mobiliari, ni fer us dels  jocs esportius ni en general realitzar qualsevol altre tipus d'activitat, així com arribar a les mateixes platges amb vehicle motoritzat o transport públic, amb l'horari d'accés  corresponent en funció dels trams autoritzats per a cada col·lectiu.

Puc entendre que més endavant i quan s'autoritze el bany,  s'amplie i reforce la neteja per assegurar la higiene dels banyistes, que augmenten els socorristes, que desapareguen alguns objectes "no necessaris" com matalassos i para-sols, però poca cosa més.

No veig les nostres platges estructurades amb mampares de separació, "quadres" o parcel·les a la sorra per ser ocupats individualment, o allò que fins i tot em sembla còmic, que els banyistes vagen a la platja segons horaris, lletra del cognom, edats o dies, i que hi haja "un guàrdia" amb un xiulet que indique quan poder entrar a banyar-se, quan eixir de l'aigua o quan  hem d'anar-nos a casa. Simplement ridícul!

El model de vida a l'estiu a les nostres costes és un model familiar i turístic, de manera que cal actuar amb seny i, en cas d'haver d'elaborar un protocol d'accés, que siga coherent, no volent ser més papistes que el papa, tenint en l'assumpte tant de zel que arribe a sobrepassar i fer perdre les ganes d'estiueig a veïns i visitants o, el que és pitjor, destapar la picaresca i saltar-se hui i demà la normativa.

Els que entenen han començat les seues reunions i s'anuncia que el protocol d'ús de les platges estarà enllestit a l'inici de la setmana vinent. Difícil "la papereta" que es presenta en tractar de garantir una distància social i un dret, poder gaudir de la platja i el bany, posar portes al camp, en aquest cas a les platges, i poder gaudir d'un espai de convivència veïnal sense cap mena de confrontació amb ningú.

Possiblement el virus no hibernarà a l'estiu i, per tant, les reunions massives no podran tenir lloc, ni a la sorra de la platja ni enlloc, però les mesures necessàries a prendre perquè puguem anar a la platja i a les segones residències, en definitiva, perquè puguem gaudir de l'estiu, només necessiten apel·lar i incitar a la responsabilitat de tots i totes, per aconseguir que fem un ús adequat i coherent dels espais, mai de situacions prohibitives, o aquelles que en alguns casos s'avancen fins i tot com a ridícules.

No us sembla que seria absurd, grotesc i estúpid si haguérem de prendre el bany amb mascareta a joc amb el banyador?, I no, no em digueu exagerat, més d'una empresa de bany ja prepara la seua col·lecció per aquest estiu.

Hi ha qui s'entesta a posar fronteres on no n'hi ha d'haver, però afortunadament, la seua obstinació, de no ser senzilla, lògica i coherent resultarà inútil. Els que posen porta al camp si volen ser massa restrictius, de segur no tindran futur a casa nostra aquest estiu. Ens veiem a la platja. O, no...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada